Atom Agency 1
COMPLEET VERHAAL
Atom Agency 1
KLIK
voor andere strips van
Olivier Schwartz


KLIK
voor andere strips van
Yann
ATOM AGENCY 1
De Juwelen van de Begum

Olivier Schwartz + Yann
Dupuis | 56 p. | € 13,95 (HC)
Om driemaal na elkaar te verslinden
In feite waren we al verkocht toen we de cover onder ogen kregen. Porsche Speedster bestuurd door een 'rosse vonk' die Atom en vuilnis klare lijn-gewijs en vanuit vogelperpectief opschept. Hoe verleidelijk kan een cover zijn?

Dit zijn albums die je driemaal na elkaar verslindt. Een eerste keer zonder tekst, volop genietend van de tekenstijl en de vele details. Daarna schenk je jezelf een koffie in en lees je tamelijk vlug het verhaal zodat je de grote lijnen kent. En uiteindelijk, reeds redelijk voldaan, schenk je je een pastis in of een verse fruitsap. Je bestelt toastjes met ansjovispaté bij je teerbeminde en dan savoureer je uiterst traag de versnaperingen, daarbij genietend van De Juwelen van de Begum.

Yann componeerde hier een klassiek whodunitverhaal over de roof van juwelen in een oer-Franse setting met Armeense hoofdrolspelers. We volgen de jonge privédetective Atom Vercorian die zijn pril agentschap op de kaart wil zetten door de gestolen juwelen terug te vinden en de dikke verzekeringspremie van twintig miljoen Franse francs te incasseren. Hij wordt daarbij geholpen door zijn sidekicks Mimi, een vrijgevochten jonge dame, en Jojo de tol, een vroegere beroepsworstelaar. Zijn vader en commissaris Vercorian is niet opgezet met de beroepskeuze van zijn zoon, maar zijn ooms Simountian en Javelian zorgen er wel voor dat hij de noodzakelijke tips krijgt. We krijgen een verhaal vol vaart, waarbij dodelijk geweld niet geschuwd wordt. Ook de tegenstanders, met Erika de rode panter voorop, zijn niet van de poes. Uiteindelijk zal de Begum — de echtgenote van de Aga Khan — zelf de beslissende tip geven.

Schwartz vertrouwde ons toe dat hij hoopt dat Atom Agency een langlopende reeks wordt. Wij zijn alvast bereid om een deel van ons stripbudget hiervoor te reserveren. En we hopen ok dat zijn reeks Inspecteur Bayard een Nederlandstalige vertaling krijgt. In afwachting is onze stripverzameling alvast een kleinood rijker.
JOHAN DECLOEDT --- februari 2019