Astrid IJskoud 3
COMPLEET VERHAAL
Astrid IJskoud 3
KLIK
voor andere strips van
Fabrice Parme
ASTRID IJSKOUD 3
Hoe Je een Wild Kind Temt

Fabrice Parme
Matsuoka | 32 p. | € 11,00 (HC)
Kuifje in Gabokonga
Slimme kinderstrips die je iets bijbrengen zonder belerend te zijn, ze zijn niet dik gezaaid. Vaak zorgt het moraliserend vingertje dat een spannend of vlot lezend verhaal even moet stoppen, en de vaart nadien nooit meer terugkrijgt. Neen, dan hebben we liever Astrid IJskoud. Daar gebeurt het naadloos en vlotjes.

Astrid wil namelijk een broertje of een zusje, en overtuigt haar ouders met een drogreden om met de Zeppelin naar Gabokonga te vliegen, een streek in centraal-Afrika, om daar een "wild kind" te adopteren.

Alle clichés over kolonialisme, racisme en paternalisme zullen hier de revue passeren, en die worden slim en snel buitenspel gezet. Telkens je denkt: "Oh nee, dit kan echt niet meer" blijkt dat Fabrice Parme je op het verkeerde been heeft gezet. Wanneer bijvoorbeeld Astrids vader het hoofd van een pygmeestam aanspreekt met "Wat zwartje doen verstopt in bosje?" antwoordt die "Met alle respect, heeft u misschien een spraakgebrek?" Kijk, dat vinden wij leuk. Hier dus geen Kuifje in Afrika-schandalen.

Maar dit derde deel van deze prachtig getekende reeks gaat ook over vriendschap, en over verschillend zijn, en is bovendien in een fabuleuze atoomstijl getekend. Een echte ouderwetse van 9 tot 99 jaar familiestrip. Een dikke, dikke aanrader.
WIM DE TROYER --- april 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: