Aspis 5
COMPLEET VERHAAL
Aspis 5
KLIK
voor andere strips van
Emmanuel Despujol

KLIK

voor andere strips van
Thierry Gloris
ASPIS, DETECTIVES VAN HET ONGEWONE 5
Whodunit in de Opera

Emmanuel Despujol + Thierry Gloris
Daedalus | 48 p. | € 8,95 (SC)
Haaa, ik lach bij het zien van mijn schoonheid...
Na het vampierenepos uit de tweede cyclus gaat het niet zo goed met Flora Vernet. Alle pogingen van haar kompaan Hugo ten spijt blijft ze apathisch voor zich uitstaren, ongevoelig voor alles wat er in haar omgeving gebeurt. Een bezoek van haar vader met wie ze al een hele tijd gebrouilleerd is, geeft haar de broodnodige wake-upcall. En zo is het duo weer klaar voor hun volgende case die zich deze keer afspeelt in het operamilieu en onder meer draait rond een relletje tussen twee sopranen met divatrekjes die Black Swan-gewijs strijden voor de rol van leading lady. Dat zij te pas en te onpas de Juwelenaria uit Charles Gounods Faust ten gehore brengen, is een duidelijke knipoog naar Hergés Bianca Castafiore.

Bovendien ondersteunt de donkere thematiek van de gekozen opera het mysterie en zagen we duidelijke parallellen met The Phantom of the Opera, de onder prijzen bedolven musical van Andrew Lloyd Webber die dan weer gebaseerd was op een gothic novel van de Fransman Gaston Leroux. Kortom: scenarist Thierry Gloris kent zijn klassiekers en weeft ze ook nu weer tot een geloofwaardig en fijnmazig net zodat je alleen maar je hoed kan afnemen voor zoveel métier.

Die hoed houden we trouwens nog even in onze rechterhand terwijl we de tekeningen van Emmanuel Despujol aan het bewieroken zijn, zijn eerste album nadat Jacques Lamontagne de vorige vier albums tekende. Ook in zijn handen heeft de fijne avonturenreeks nu al vijf delen (zeven in het Frans zelfs) nog niks van zijn frisheid verloren.
MARIO STABEL --- augustus 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: