Aristophania 1
DEEL 1 VAN VIERLUIK
Aristophania 1
KLIK
voor andere strips van
Joël Parnotte


KLIK
voor andere strips van
Xavier Dorison
ARISTOPHANIA 1
Het Koninkrijk Azuur

Joël Parnotte + Xavier Dorison
Dargaud | 64 p. | € 7,95 (SC)
Vernuftig amalgaam
Marseille, einde van de negentiende eeuw, middenin de dompige fabrieken van de stad. We maken kennis met Clément Francœur, een arbeider die buiten zijn uren ook een soort van elf is op zoek naar magische objecten. De ontmoeting is kort, want na enkele pagina's legt hij al het loodje in een strijd met een lelijke gemenerd. Gravin Aristophania Léontine Armance Bolt-Privat de Rochebrune — maar voor het gemak mag je "mevrouw de gravin" zeggen — wier leven door Cléments offer werd gered, neemt zich voor om vanaf dan de bescherming van diens drie kinderen op zich te nemen. Ze moeten vluchten, eerst naar Parijs en vervolgens, onder de hoede genomen van de gravin, naar een prachtig oord in het zuiden van Frankrijk waar echter allerlei dingen gebeuren die het daglicht niet mogen zien. De moed en de nieuwsgierigheid van de kinderen drijft hen verder in een avontuur waarvan het laatste geheim nog lang niet is onthuld...

Na het oersterke De Wapenmeester leggen de twee klasbakken Joël Parnotte en Xavier Dorison hun talenten terug samen in een reeks die straks een vierluik zou moeten vormen. Parnotte, die al hoge ogen gooide met het wondermooie Een Stap naar de Sterren, evolueert steeds verder in zijn wat ruwe en zenuwachtige, maar bijzonder sfeervolle tekenwerk waarvan de dreigende cover een fabuleuze exponent is. De wisselende decors, van de Peaky Blinders aandoende industriële omgeving (in het begin hoor je zo een dreigende Nick Cave op de achtergrond) in Marseille en de Parijse voorsteden, tot de paradijselijk uitziende azuurkust, heeft hij perfect in de hand. Scenarist Dorison met wiens stapel adelbrieven (Het Derde Testament, Undertaker, W.E.S.T.,...) je stilaan een muur zou kunnen bouwen langs de grens tussen twee landen naar keuze, vindt net als in zijn bejubelde Long John Silver inspiratie in bestaande verhalen en legenden waarna hij er een spitsvondige twist aan geeft. In deze reeks lijkt hij wel een stap verder te gaan en is het amalgaam aan inspiratiebronnen nauwelijks te overzien: sprookjes en andere Disney-verhalen, gemengd met wat Charlaine Harris (True Blood) en Alexandre Dumas, maar ook een scheut George Lucas, C.S. Lewis en J.K. Rowling. Hij doet dat met veel vernuft en voldoende discipline om het amalgaam overzichtelijk en geslaagd te houden. Ook zijn personages zijn duidelijk klassiek geïnspireerd. De kinderen vormen een combo dat zo uit een superheldenfilm had kunnen komen waarin de sterktes van de ene, de zwaktes van de andere invullen. Een soort van een Fantastic Three, dus. Basile is de stoere en licht ontvlambare vechtmachine met de obligate blanke pit. Victor is de slimme boekenwurm met een onvermoede portie lef achter zijn nerdy brilletje. En Calixte is de jonge en onstuimige voluntariste, die meer bijdehands en street wise is dan de andere twee samen. Tel daar nog de D'Artagnan, of beter: D'Artagnanne, van dienst bij met gravin Aristophania en haar verborgen krachten, zin voor humor en stevige zelfvertrouwen, en natuurlijk de norse butler Cayenne die als een ware Alfred Pennyworth trouw op de achtergrond blijft, maar op de meest onverwachte momenten de helden uit de stront zal helpen. En dan weet je dat je met een onverslaanbaar vijftal met een immens potentieel zit.

Dit eerste deel heeft dan ook alles wat erin moet zitten: betoverende decors, attractieve personages, wervelende actie en een spanningsboog naar een raadselachtig einde met een zeer toepasselijk dichtklappende deur die we, net als ons centrale drietal, graag zo snel mogelijk terug wil openen. Met als enig minpuntje dat een album op groter formaat en met een hardkartonnen jasje dat alles misschien nog beter tot zijn recht had laten komen. Maar dat zijn spijkers op laag water voor wat toch wel onze strip van het eerste kwartaal van dit jaar is. Ons tentje dat we twee dagen voor het verschijnen van deel 2 al zullen opzetten aan de vitrine van onze favoriete stripwinkel om het album zo snel mogelijk in handen te hebben, staat alvast klaar.
PETER D'HERDT --- maart 2019