Arcadia Archief 50
COMPLETE VERHALEN EN GAGS
xxx
KLIK
voor andere strips van
Mazel


KLIK
voor andere strips van
Raoul Cauvin

KLIK

voor andere strips van
Hachel
DE MUSKETIERS / BENJAMIN
Vijftig Jaar Jong

Mazel + Raoul Cauvin // Hachel + Michel Dusart / Hachel
Arcadia vzw (Arcadia Archief) | 48 p. | € 23,95 (HC)
Gelukkige verjaardag!
Deel 50 in de collectie Arcadia Archief. Het toeval wil dat de komische reeksen Benjamin en De Musketiers, waarvan Arcadia vzw al meerdere albums uitgaf, in 2019 allebei vijftig jaar jong zijn. Gelukkige verjaardag! Hachels Benjamin startte in 1969 in het weekblad Kuifje terwijl Mazel en Raoul Cauvin datzelfde jaar De Musketiers loslieten in Robbedoes. In één enkel album met twéé covers worden kortverhalen van beide reeksen bij elkaar gebracht.

Van Benjamin zijn 21 gags te lezen waarin de eeuwige interimkracht ondanks de beste bedoelingen zijn aangereikte werk in het honderd laat lopen. Benjamin is een aardige jongen en er zit geen kwaad opzet in zijn mislukkingen. Net zoals Guust Flater heeft hij zijn gebreken, maar hem kunnen we niet betrappen op luiheid, net zo min als zijn geestelijke vader Hachel. Hij tekent in de beste traditie van de vele gagreeksen die weekbladen als Kuifje en Robbedoes schraagden. De nu vergeten Michel Dusart (hij schreef ook Natasja deel 22) hielp hem als scenarist. We hebben helaas het raden naar de periode waaruit de gags zijn gepubliceerd in Kuifje. Onze weerkerende opmerking op de collectie Arcadia Archief is dat zo'n minimum aan extra informatie welkom zou zijn.

Van De Musketiers koos Arcadia voor het complete verhaal Het Vervloekte Woud om voor het eerst in abum uit te geven. Dit verscheen onder de titel Musketiers in het Klooster in 1971 in de Robbedoes-nummers 1739 tot 1745 — zie je, is dat nu zo moeilijk? De drie musketiers en de knol Cara worden daarin door de koning op missie gestuurd om zijn nicht, de hertogin van Malpensy, veilig en wel door het vervloekte woud van Fontainebleu te loodsen. In dat woud schuilen de gevaren achter elke boom. Een wild everzwijn doet Cara op hol slaan. De hertogin wordt ontvoerd door een stelletje boeven dat zich verstopt in een abdij. Calebas klopt daar aan om hulp te zoeken, onwetend over het gevaar dat daarbinnen dreigt. De zwierigheid van Mazel en het rechttoe rechtaan scenario vol actie van Cauvin ogen en lezen vandaag nog steeds even vlot. Joligheid, emotionele momentjes en klassiek opgebouwde spanning gaan hand in hand samen. Dit verhaal dateert uit een periode dat Cauvin zich nog moest bewijzen. Hij groeide uit tot de komische scenarist nummer 1 van het weekblad Robbedoes. Respect.
DAVID STEENHUYSE --- september 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: