Angel Wings 5
DEEL 2 VAN TWEEDE CYCLUS IN DRIE DELEN

OOK VERKRIJGBAAR ALS LUXE MET ALTERNATIEVE COVER, EX LIBRIS EN DISPLAY VAN VLIEGTUIG TEGEN 29,95 EURO
Angel Wings 5
KLIK
voor andere strips van
Romain Hugault


KLIK
voor andere strips van
Yann
ANGEL WINGS 5
Black Sands

Romain Hugault + Yann
Silvester | 48 p. | € 17,95 (HC met A3-kunstdruk)
Zwichten
Yann verdiept zich al vele jaren in de geschiedenis van de luchtvaart om diverse van zijn strips te documenteren. Die kennis deelt hij met zijn lezers die het soms weleens too much vinden. Zolang zijn vondsten zijn vormgeveven door Romain Hugault blijft het likkebaarden. Deze keer trokken we onze ogen open voor een vliegende bom, bemand door een Japanse kamikazepiloot. Hij vliegt in zijn bom naar een kruiser in de Stille Oceaan (en niet de Atlantische Oceaan zoals in prent 1 foutief staat vermeld) die vervolgens naar de haaien gaat. Aan boord zaten Betty Nutton en Angela McCloud die tot vervelens toe over de diva moet waken. De drenkelingen worden onthaald op het eiland Iwo Jima waar Angela snel terug aan de slag wil als pilote. Een generaal heeft een gepast klusje voor haar om haar te laten patrouilleren langs de kust en eventuele noodsignalen op te pikken van piloten in nood. Ze is dolblij dat ze weer kan vliegen, op de koop toe vindt ze haar oude geliefde Rob terug. Bij haar eerste reddingspoging van een op zee neergestort vliegtuig, verliest ze echter de piloot die wellicht al dood was. Het hakt in op de geplaagde WASP-pilote, maar een goed — ongecensureerd — bad maakt veel goed. Meer tijd om te kniezen is er niet, want een Japanse aanval te land en daarna in de lucht drijven de spanning verder op. Intussen wordt in de Verenigde Staten de laatste hand gelegd aan een schrikwekkend massavernietigingswapen. Onder meer om dat wapen op punt te kunnen zetten, willen de Amerikanen onderhandelingen over de Japanse capitulatie laten aanslepen...

Ontzettend knap getekende vliegtuigen, spectaculair in beeld gebrachte luchtgevechten en uiteraard miss Angela gaan wederom met de aandacht lopen. In die mate zelfs dat de liefdesperikelen van Angela ons geen bal interesseren en we ze ook als een storend element ervaren in de voortgang van het verhaal. Rob is een overbodig personage dat werkelijk geen enkele meelevendheid kan opwekken. Ballast voor het verhaal. In veel andere verhalen van Yann vinden we zijn overheersende documentatiezucht, die te veel de overhand neemt, ook ballast. De dosering in Angel Wings is integendeel een pak beter te behappen. Nu zijn we zelfs blij dat we er iets van opsteken.

De visuele flair van Hugault om luchtvaarttechniek en vrouwelijke rondingen met elkaar te rijmen in mooie kleurtjes doet zelfs lezers die minder zijn geïnteresseerd in het ene of het andere zwichten.
DAVID STEENHUYSE --- januari 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: