Amber Blake
COMPLEET VERHAAL
Amber Blake
 
AMBER BLAKE
De Dochter van Merton Castle

Butch Guice + Jade Lagardère
Dark Dragon Books | 96 p. | € 24,95 (HC)
Genietbaar
Amber Blake is een gebundeld tweeluik door een bijzondere scenariste: het voormalige, Belgische topmodel Jade Foret die na haar huwelijk met de Franse zakenman Arnaud Lagardère zijn familienaam aannam. Arnaud Lagardère heeft een grote vinger in de pap bij Franse mediabedrijven. Om die reden werd Jades uistapje als stripscenarist wat meewarig bekeken, maar uiteindelijk wist ze een knallende spionagethriller op poten te zetten met de Amerikaanse tekenaar Jackson "Butch" Guice die voor heel wat bekende comicseries actief was. We verdenken hem ervan wat te veel met foto's te klooien om personages en decors mee uit te werken. De personages poseren soms te veel en in een actiescène met een motor valt hij compleet door de mand. Lelijk is het niet, maar een schoonheidsprijs voor uitmuntend realisme zal hij er ook niet mee winnen.

Maar kom, het verhaal is echt wel super genietbaar. Amber wordt als vijfjarig meisje door haar moeder achtergelaten bij het weeshuis Merton Castle. Samen met een vriendin wordt ze jaren later gerekruteerd door een organisatie van een rijke filantroop die hun verdere opleiding in een ultramoderne school overneemt... zolang ze de regels respecteren. Beide meisjes zijn uitblinkers, maar als een ander meisje opbiecht dat ze door de directeur van hun school werd aangerand, herkent Amber haar verhaal. Ze besluit het naar buiten te brengen, maar dat is buiten de organisatie gerekend. De getuige wordt vermoord en ook het leven van Amber wordt bedreigd. Ze vlucht weg, maar komt van de regen in de drup terecht. De geheime organisatie ARGON hield haar al langer in het oog en pikt haar op. ARGON bestrijdt misdaden tegen de mensheid en laat Ambers voormalige school nu net betrokken zijn in drugshandel en prostitutie. Als een ware James Bond belandt Amber Blake na een nieuwe opleiding in een kluwen van intriges.

Deel 2 werd in het Frans in 2018 gepubliceerd als slot van een eerste tweeluik. Uit de Franse roddelpers vernamen we dat er dit jaar een derde deel moet verschijnen. De reeks gaat dus verder. Jade heeft inmiddels ambities om van Amber Blake een film- of televisieheldin te maken. Dat er potentieel in zit, moge duidelijk zijn.
DAVID STEENHUYSE --- juli 2019