Alex Senator 9
Alex Senator 9
KLIK
voor andere strips van
Thierry Démarez


KLIK
voor andere strips van
Valérie Mangin
ALEX SENATOR 9
De Schimmen van Rome

Thierry Démarez + Valérie Mangin
Casterman | 48 p. | € 9,95 (SC)
Dura Alex, sed Alex
Goeie ouwe Gallo-Romein Alex mag het dan wel van zero (slaaf) tot hero (senator) geschopt hebben, zelfs als vijftigplusser is hem geen rust gegund. Van geestelijke vader Jacques Martin had hij nog de eeuwige jeugd van het stripheldendom gekregen, zijn spin-offopvolgster Valérie Mangin bespaart hem de kwaaltjes van de middelbare leeftijd niet. Zoals daar zijn: opstandig nageslacht, vijanden met een goed geheugen, een haat-liefdeverhouding met zijn schoonbroer/werkgever (die als de verheven Augustus ook nog eens keizer van de toenmalig bekende wereld is) met een nog kwalijkere matrone (schoonzus Livia) als eega en uiteindelijk nog een jeugdliefde die op sterven ligt (Lidia, niet te verwarren met Livia). Ja, het leven is zwaar voor patriciër Alex. Dura vita est, Alex. Of zoals dat op muren in Pompeï afgekort staat: durex!

Gelukkig voor hem is Alex echter ook een duracellkonijn: immer actief neemt hij het vanaf de eerste pagina's in dit negende deel van het almaar voortdeinende orichalcumcomplot op voor de leprozen die onterecht aanzien worden als de daders van een aantal geheimzinnige moorden op legionairs door geheimzinnige geheimzinnigaards in lichtgevende capes. Zit die feeks Livia hier weer achter, of de Galli-fanaten, of misschien zelfs Augustus zelf! En wat spookt zijn oude vriend Enak uit met het spook van zijn zoon Khefren? (Overigens zowat het enige positieve dat Mangin hem opgeleverd heeft: Alex en Enak senior zijn in haar visie allerminst te verdenken van herenliefde.)

Het bloed vloeit weer rijkelijk, de complotten worden kwistig verspreid en zelfs de ondergrond ontbreekt allerminst. Een onwelriekende rol is weggelegd voor de Cloaca Maxima (nee, dat is niet het poepgaatje van een bevriend vorstin, maar het enorme riolencomplex onder de stad Rome). Kortom, dat is weer zoals het hoort in een echte, goeie ouwe Alex. Daar waar de reguliere reeks niet meer boven de middelmaat uitstijgt, is Alex Senator een constante waarde met behoorlijk tekenwerk, boeiende personages met complexe... euh complexen en interessante intriges. Al wordt voor Alex zelf de reeks steeds minder interessant als zijn dierbaren niet ontzien worden. Toch gunnen wij hem nog lang niet zijn seniorenrust.
KOEN DRIESSENS --- september 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: