Afrikakorps 1
DEEL 1 VAN TRILOGIE
Afrikakorps 1
KLIK
voor andere strips van
Olivier Speltens
AFRIKAKORPS 1
Battleaxe

Olivier Speltens
Silvester | 48 p. | € 17,95 (HC met A3-kunstdruk)
Tactisch
Tijdens het eerste jaar van de Tweede Wereldoorlog overdondert Nazi-Duitsland haar vijand met ontstellend gemak. Zelfs op het Afrikaans continent, waar het ogenschijnlijk vooral haar troepen uitrolt om de Italiaanse bondgenoot te ondersteunen. Het Duitse opperbevel rekent op het tactische meesterbrein van maarschalk Rommel om een snelle opmars te forceren. Dat de regio belangrijk is met het oog op de controle over de energievoorraden is daar niet vreemd aan.

Tekenaar-scenarist Olivier Speltens voert dit keer luitenant Joachim von Richter op, geen overtuigde nazi, maar wel een geharde militair die door Rommel gevraagd wordt om als tankcommandant deel te nemen aan diens Afrikaanse veldtocht.

Is het een tactische meesterzet van Speltens om zich opnieuw in de Tweede Wereldoorlog te verdiepen? Grafisch alvast wel. Waar in het erg gesmaakte De Hel van het Oostfront de donkere pagina's en nachtscènes de toon zetten, proef je nu het opstuivende goudgele woestijnzand dat de oprukkende tanks stokt. Ook de geharde soldatengezichten blijven dezelfde intensiteit behouden als in De Hel van het Oostfront.

Wat voorlopig minder vastgrijpt, is het verhaal. De nadruk op strategische tankbewegingen staat de uitbouw van een verhaal en een binding met de personages momenteel te veel in de weg. Maar dit hoeft geen permanent zand in de machine te zijn. Wie weet, zit het tactisch vernuft van Olivier Speltens wel verborgen in twee mooi uitgebalanceerde vervolgdelen.
DIEDERIK VAN DE VELDE --- juli 2019