De 7 Wonderen 7
COMPLEET VERHAAL
LAATSTE DEEL
De 7 Wonderen 7
KLIK
voor andere strips van
Luca Blengino
DE 7 WONDEREN 7
De Kolos van Rhodos - 292 v. Chr.

Antonio Palma + Luca Blengino
Daedalus | 56 p. | € 17,95 (HC), de SC verschijnt later
De Kolos is de klos
Even dachten we dat de Nederlandstalige lezers het met zes wereldwonderen moesten doen, want Daedalus liet ons weer meer dan twee jaar wachten op dit laatste deel. Gelukkig krijgen we nu ook de avonturen rond de Kolos van Rhodos in stripvorm te lezen. Deze kolos (een 33 meter hoog beeld van de zonnegod Helios) is waarschijnlijk wel het meest enigmatische van alle wereldwonderen, omdat er geen resten van bewaard zijn en we het moeten doen met een aantal klassieke beschrijvingen die elkaar vaak serieus tegenspreken. Over het uitzicht en de bouw is men het dus lang niet eens en je ziet in de gespecialiseerde literatuur dan ook verschillende modellen opduiken. Ook de interpretaties van tekenaar Antonio Palma en die van coverontwerper Matthieu Rebuffat tonen nogal wat verschillen en dit deed ons toch even de wenkbrauwen fronsen.

Naar goede gewoonte koppelt scenarist Luca Blengino een spannend verhaaltje aan de historische setting. Deze keer draait alles rond de jonge dokter Amaryos die — gestuurd door de duistere stemmen van zijn gesneuvelde vader — een wraakcomplot tegen de notabelen van Rhodos beraamt. Om de Kolos een prominente rol te kunnen geven in het verhaal sleept de auteur er ook nog een wat rare queeste naar een mysterieus superwapen bij, maar deze twist vonden we persoonlijk nogal vergezocht.

In het verleden liepen we hoog op met deze conceptreeks — en dat doen we nog steeds —, maar ze had een betere afsluiter verdiend dan deze Kolos. Zowel het scenario als de tekeningen konden ons deze keer namelijk een stuk minder bekoren. Jammer, maar van een wereldwonder verwachten we nu eenmaal niets minder dan topkwaliteit.
MARIO STABEL --- oktober 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: