Yurei
KORTVERHALEN
Yurei
KLIK
voor andere strips van
Johan Neefjes
YUREI
Dwaallichten

Johan Neefjes
Hanabi Publishers | 52p. | € 9,95 (SC)
Wow-effect
Dit albumpje bevat vier verhalen van Johan Neefjes die bij Hanabi Publishers al het guitige RunRun - A Sukeban Story publiceerde. Het zijn vier griezelverhalen met een variabel aantal pagina's rond de thema's liefde, verdriet, eenzaamheid en aandacht. Voor een onderling onderscheid gebruikte Neefjes telkens een ander steunkleur. Volgens de inleiding op de eerste coverflap baseerde Neefjes zich op Japanse folklore om zijn verhalen te vertellen over vreemde wezens in mensengedaante. Elk van de vier figuren verbergt verschrikkingen en gruwel waaraan niet te ontsnappen valt. Het tweede en vierde verhaal vonden we de sterkste. Daarin zien we verliefde mannen verstrikt raken in mysteries rond de raadselachtige meisjes op wie ze verliefd werden. Maar dan is het al te laat.

De aanpak en uitwerking doen wat denken aan Erik Krieks Lovecraft- en murder ballads-verstrippingen en dat is nadrukkelijk bedoeld als compliment. Johan Neefjes komt voor ons nog steeds uit het niets, maar zijn strips zijn qua grafische kracht, vertelling, opbouw van spanning, mysterie en intrige zeer professioneel. Het wow-effect blijft hangen en we kijken uit naar nieuwe stripproducties van de Japan-liefhebber.

We begrijpen alleen niet waarom Yurei onder de stempel "manga" wordt uitgebracht. Dat geldt nog minder voor De Laatste Halte dat tegelijkertijd werd uitgebracht. Het is niet omdat een verhaal zich afspeelt in Japan met Japanse figuren dat het om een manga gaat. Zelfs het formaat doet alles behalve denken aan de meeste manga's. Voor Johan Neefjes' werk past misschien een opwaardering op groter formaat of het soort werk waarnaar Aimée de Jongh inmiddels is geëvolueerd. We beseffen wel dat zijn werk vooral op AnimeCons en aanverwante festivals aan de mangaminnende man of vrouw wordt gebracht.
DAVID STEENHUYSE --- juni 2018