XIII Mystery 13
COMPLEET VERHAAL
VOORLOPIG LAATSTE DEEL VAN DERTIENDELIGE REEKS
XIII Mystery 13
XIII MYSTERY 13
Judith Warner

Olivier Grenson + Jean Van Hamme
Dargaud | 56 p. | € 7,95 (SC) • € 15,95 (HC)
Geen mystery in het verleden maar een afscheid
De zeer goede spin-off reeks Xlll Mystery is voorlopig ten einde gekomen met een laatste deel over Judith Warner. Zij was altijd een van de favoriete personages van Jean Van Hamme en deed slechts in drie albums van de reeks XIII mee. In deel 6, Het Dossier Jason Fly, leerde Jason MacLane haar kennen toen hij terug kwam naar Greenfalls om te zoeken naar sporen van zijn verleden en overleden vader Jonathan MacLane. Ze vertelde hem dat ze vroeger misbruikt was door de lokale potentaat Dwight Rigby en dat diens zoon David Rigby verliefd op haar werd. Op het einde van deel 7, De Nacht van 3 Augustus, nam ze afscheid van de man voor wie ze een zwak had gekregen en die ze daarna nooit meer zou zien.

Scenarist Yves Sente gaf haar nog een bijrol in deel 22, Terug naar Greenfalls, en ze kwam nog naar voren in misschien wel het bijzonderste album dat Van Hamme ooit heeft gemaakt: The XIII Mystery: Het Onderzoek dat werd samengesteld door de journalisten Warren Glass en Ron Finkelstein. Zij deden onderzoek naar het dossier over de samenzwering en kwamen zo dichtbij de waarheid dat NSA-baas Frank Giordino ze heeft laten doden. Een van de moordenaars was de aantrekkelijke Jessica Martin die in deel 19, De Laatste Ronde, de trekker overhaalde en daarmee het lot van Frank Giordino bezegelde. Vervolgens hebben we nooit meer iets van haar vernomen.

Jean Van Hamme heeft na De Laatste Ronde afscheid genomen van Xlll, maar met dit laatste album van Xlll Mystery keert hij nog een keer terug om de vele fans te onthullen hoe het Jessica Martin en Judith Warner verging. Ze kruisen elkaars pad waar Judith Warner haar nieuwe apotheek is begonnen. Spoken uit het verleden zorgen dat ze een band krijgen waar niet iedereen blij mee is. Behalve beide dames keert ook journalist Danny Finkelstein terug. Hij heeft het onderzoek van zijn vermoorde broer afgerond, maar heeft nog meer vragen.

Op een zeer vernuftige wijze knoopt Van Hamme nog enkele losse eindjes aan elkaar waardoor wij een zeer smakelijk toetje krijgen van de oude meester. Hij permitteert zich soms wat toevalligheden en andere scènes voegen weinig toe, desondanks krijgen we spontaan weer zin om zijn meer dan dertig jaar oude meesterwerk opnieuw te gaan lezen. Tekenaar Olivier Grenson kennen we vooral van Niklos Koda, en zijn tekeningen passen perfect in het Xlll-universum.

Dit jaar verschijnt ook een vervolg op het The XIII Mystery: Het Onderzoek waarin we nog meer ontdekkingen geserveerd krijgen. Dat is pas echt de laatste bijdrage van Jean Van Hamme aan de iconische reeks.
DAI HEINEN --- oktober 2018