De Werelden van Thorgal - Kriss van Valnor 8
LAATSTE DEEL
De Werelden van Thorgal - Kriss van Valnor 8
DE WERELDEN VAN THORGAL - KRISS VAN VALNOR 8
De Opperrechter

Fred Vignaux + Mathieu Mariolle
Le Lombard | 48 p. | € 7,95 (SC) • € 15,95 (HC)
Anticlimax
We zullen nooit weten wat schrijver Yves Sente van plan was in zijn Bag-Dadh-cyclus omdat er besloten werd hem van de serie te halen halverwege zijn verhaallijn. Dat deze verhaallijn erg traag op gang kwam, viel hem aan te rekenen, maar Sente is iemand die de tijd neemt om een verhaal te schrijven. Omdat er in de spin-offreeks over Kriss van Valnor vijf van de gelande acht delen waren verschenen en deze reeks ook nog nauw verweven was met die van de hoofdreeks Thorgal werden zijn opvolgers geconfronteerd met een heleboel plotlijnen en personages. Xavier Dorison werd voor één album ingehuurd om opruiming te houden in de hoofdreeks en voor de laatste drie Kriss-albums werd een heel andere verhaallijn gekozen. Nu deze spin-off is afgerond, vinden we de vijf albums van Sente beduidend beter dan de laatste drie. Het idee van de Tijdberg kan interessant zijn, maar nu vonden we het een stroeve en weinig pakkende verhaallijn. Of er zat een diepere betekenis in die ons is ontgaan.

De strijd tussen Jolan en keizer Magnus eindigt precies halverwege het album en de andere helft gaat over Kriss en de andere Krissen in de wereld van de Tijdberg. De langverwachte strijd tussen de volwassen Jolan en de grote keizer eindigt in een anticlimax met een dubieuze rol voor de operrechter.

Nee, wat de reden ook is geweest om Sente aan de kant te zetten, zijn verhaallijn kon ons veel meer bekoren dan dit einde. Nog een album in de hoofdreeks en deze lange verhaallijn is afgerond. Hopelijk zorgt scenarist Yann voor een frisse wind en worden de Vikingverhalen weer ouderwets leuk. Dit zal overigens gebeuren zonder Grzegorz Rosinski. Deze levende legende van de negende kunst draagt de hoofdreeks over aan zijn opvolger Fred Vignaux, de tekenaar van de laatste twee Kriss-albums.
DAI HEINEN --- oktober 2018