Wannsee
COMPLEET VERHAAL
Wannsee
KLIK
voor andere strips van
Fabrice Le Hénanff
WANNSEE
Fabrice Le Hénanff
Casterman | 88 p. | € 19,95 (HC)
Wahnsinn!
Meestal beginnen we een bespreking met de korte inhoud van het album. Nu hoeft dit niet. Wannsee is het relaas van de geboorte van de Holocaust. Op 19 januari 1942 komen in Villa Marlier aan de oever van de Wannsee in Berlijn vijftien leidende nazifiguren samen. Negen SS-ers en zes laten we hen maar politiek verantwoordelijken noemen. Onder leiding van Reinhard Heydrich en Adolf Eichmann wordt de bureaucratische aanpak van de jodenvernietiging vastgelegd. Er was amper twee uur nodig om het vernietigen van miljoenen te organiseren. Gründlichkeit? Wahnsinn!

Het vergt moed van auteur Fabrice Le Hénanff (ook gekend van Ostfront, Westfront en Modigliani) en uitgeverij Casterman om tijd en geld te investeren in dit stripalbum. Geen buitenaardse fantasy-elementen, geen schaars geklede schoonheden, geen spitsvondig taalgebruik en evenmin spannende plotwendingen om de kopers te verleiden. Wel keiharde dialogen, rauwe emoties en de duistere, beklemmende weergave van de efficiënte monsterlijkheid in mensengedaante.

En is het ook leesbaar horen we je fluisteren? Wel, dat het onderwerp niet meteen geschikt is voor een zwierige voorstelling laat zich raden, maar de auteur doet zijn uiterste best om met beelden de tekst te ondersteunen. Hij slaagt daar ook met brio in. We raden trouwens aan om te starten met de epiloog, zijnde het overzicht van de lotsbestemming van de vijftien. Het leest veel vlotter als je de personages kan plaatsen.

Vergeet ook niet de introductie van de uitgever en het voorwoord van Didier Pasamonik (Belgisch Journalist en uitgever met bijzondere interesse in en kennis van stripverhalen en het jodendom) te lezen. Zijn laatste zin zegt trouwens alles: "... dit album (en anderen zoals Maus van Spiegelman) herscheppen de sfeer van toen verdomd goed, beter dan om het even welke getuigenis of om het even welk naslagwerk...” En hier kunnen we niets meer aan toevoegen.
JOHAN DECLOEDT --- augustus 2018