De Verloren Wereld 1-2
DEEL 1 EN 2 VAN TRILOGIE
De Verloren Wereld 1-2
KLIK
voor andere strips van
Fabrizio Faina


KLIK
voor andere strips van
Mauro Salvatori


KLIK
voor andere strips van
Christophe Bec
DE VERLOREN WERELD 1-2
Fabrizio Faina / Mauro Salvatori + Christophe Bec naar de roman van Arthur Conan Doyle
Daedalus | 56 p. (deel 1) • 48 p. (deel 2) | € 17,95 (HC)
Het plezier van een platgetreden pad
Sir Arthur Conan Doyle kennen we vooral van zijn avonturen rond superdetective Sherlock Holmes, maar in 1912 verscheen ook het eerste deel in zijn vijfdelige cyclus over professor Challenger: The Lost World. Het verhaal werd een instant succes en zette de deur open naar heel wat verfilmingen en afgeleide producten waaronder zelfs een mangaversie door Osamu Tezuka in 1948. Michael Crichton recycleerde in 1995 de titel voor zijn vervolg op Jurassic Park, een boek dat zeker ook schatplichtig is aan het originele verhaal van Conan Doyle.

Het verhaal is dan ook overbekend: twee wetenschappers, een journalist, een jager en een lokale indianengids gaan op zoek naar een verborgen plateau waar nog dinosaurussen zouden leven. De auteur zette zo — King Kong nog aan toe — mee de bakens uit voor het eersteklas standaard avonturenverhaal dat bol staat van drama, maar waarin ook plaats is voor een vleugje romantiek, dé gouden combinatie voor het gros van de hap-slik-weg-blockbusters.

Christophe Bec heeft het verhaal nu ingekrompen tot een driedelige stripcyclus, maar blijft vrij goed bij de originele vertelling. Door flashbacks geeft hij ons meer inzicht in de redenen van de verschillende personages om deel te nemen aan de gevaarlijke expeditie. Dit alles wordt fijntjes in beeld gebracht door de Italiaanse tandem Fabrizio Faina en Mauro Salvatori. Hun grafische interpretatie van de verschillende dino's zou zeker niet misstaan in een wetenschappelijk werk over het onderwerp.

Fijn om nog eens een no-nonsens verhaal te lezen met duidelijke personages en een rechtlijnige plot die — ook al is hij overbekend — na meer dan een eeuw nog steeds tot de verbeelding blijft spreken!
MARIO STABEL --- augustus 2018