De Venetiaanse
AFGEROND VERHAAL
De Venetiaanse
KLIK
voor andere strips van
Patrice Ordas
DE VENETIAANSE
Laurent Gnoni + Patrice Ordas
Dark Dragon Books | 96 p. | € 24,95 (HC)
Buikgevoel
De Venetiaanse start in het gezegende jaar 1499 en brengt ons naar de Middellandse Zee waar een schip belaagd wordt door de Turken. Die Turken zijn niet de enige bedreiging voor de vrije republiek Venetië. Ook de Fransen staan voor de poorten van de stad en in Venetië zelf regeert de misdaad. Volksvijand nummer één in de stad is de Barbier, die gespecialiseerd is in ontvoeringen. Zijn nieuwste doelwit Constanza is de wulpse nicht van de doge. Dan begint er een wedren tegen de tijd om tijdig het losgeld te verzamelen of Constanza te bevrijden. De enige die de jonkvrouw echt wil bevrijden, is markies Casaponti. Hij wordt langs alle kanten tegengewerkt door politieke spelletjes van de machthebbers van de stad en de vertegenwoordiger van de paus.

Patrice Ordas (Ambulance 13, Hindenburg) schreef een interessant verhaal boordevol intriges die uiteindelijk uitmonden in een grootscheepse wraakactie. Origineel kunnen we het niet noemen, maar het intrigeert wel zodat je graag verder leest. Af en toe verliest de man even de pedalen in zijn eigen verhaal, maar laat dat de pret niet drukken. Uiteindelijk houdt het verhaal wel steek. Of er enige geschiedkundige waarde in dit verhaal zit, durven we te betwijfelen. De setting heeft natuurlijk zijn historische achtergrond, maar het verhaal zelf is pure fictie.

Laurent Gnoni is verantwoordelijk voor de tekeningen. Hij laat zien dat hij zich niet direct koppelt aan een bepaalde tekenstijl. Aanvankelijk hadden we een beetje onze bedenkingen toen we door de eerste pagina's bladerden. We kregen het buikgevoel dat het tekenwerk niet echt paste bij dit verhaal. Het zag er ietwat braafjes uit ten opzichte van de gebeurtenissen. Al vlug bleek dat die brave aanzet er net voor zorgde dat de meer lugubere momenten beter tot hun recht komen. We kunnen besluiten dat Gnoni's tekenstijl degelijk is, maar het laat zelden een beklijvende indruk na.

De Venetiaanse is gewoon een strip die zorgt voor een uurtje ontspanning. Nergens wordt het tekstueel hoogdravend en de tekeningen zijn vrij sober zodat je daar niet al te lang bij zal blijven stilstaan.
PETER ROTTHIER --- juli 2018