Theodoor Cleysters 13
AFGEROND VERHAAL
Theodoor Cleysters 13
KLIK
voor andere strips van
Frank Le Gall
THEODOOR CLEYSTERS 13
De Laatste Reis van de Amok

Frank Le Gall
Dupuis | 64 p. | € 7,95 (SC) • € 13,95 (HC)
Hij is terug! En hoe!!
Het was in 2005 dat we je de laatste keer zagen. Dertien jaar geleden al. De wereld had nog nooit gehoord van Magasin Général, Okko of Long John Silver. Net toen verdween je. Spoorloos. Er waren geruchten dat het niet zo goed met je ging. Maar vandaag kom je zomaar weer ons leven binnengewandeld. Onaangekondigd. Zonder enige verontschuldiging. Je neemt de draad gewoon op. Alsof er niets gebeurd is. Toch is er iets veranderd aan je. Is het revanche? Wil je je weer op de kaart zetten? Nog voor je ons iets vertelt... noch voor we je zien, pak je direct uit met de prijzen die je ooit gewonnen hebt. Amai, wat zijn het er veel. We waren vergeten hoe goed je wel was. Mmm, was je wel echt zo goed? Je doortocht in Rozendal blijft ons altijd bij. Maar de rest? Blijkbaar wel. Je leek opgeslorpt door de tijd. En nu lig je hier voor ons. Extra dik. Voorzichtig slaan we de bladzijde met al je gewonnen prijzen om. Je ziet er goed uit. Je bent fijner geworden. Juister, meer afgewogen en verzorgder. Die fijne rasters en arceringen doen je goed. En dat baardje staat je. Het geeft je onmiddellijk veel meer cachet in plaats van dat expressieloze ronde kopje van je.

Miljaarde. We waren vergeten hoe goed je het kon uitleggen. Als jij praat, staat de wereld stil. Je vindt steeds de juiste woorden. Subtiel, grappig en raak. Je was beter advocaat geworden in plaats van een geruïneerde palmolieboer die nu wanhopig probeert stoer te doen. Als je jouw geronselde piratenbende toespreekt, voel je hoe je stem trilt. Dat ben jij niet. Maar je bent een topacteur. Ze geloven je. Die bruten gaan je eiland wel terugveroveren op kapitein Crabb. Wat we nog steeds niet begrijpen, is je blindelings vertrouwen in die November. Doorzie je hem nu nog niet na al die jaren? Ach, troost je. Ook voor ons blijft hij een enigma. Als jullie samen zijn, lijken jullie steeds meer op Corto Maltese en Raspoetin. Maar dan iets minder arty-farty. Meer onnozel en gewoontjes. Je weet wel wat we bedoelen. Pubers.

Nu we je gelezen hebben, zijn we echt blij dat je terug bent. Op het eind was je wat minder geïnspireerd, maar wat was het leuk om je terug te zien. We hebben gehoord dat je nu weer naar Europa vertrekt voor je veertiende avontuur. Wacht alsjeblieft niet te lang. We zijn zo gelukkig dat je terug bent, Theodoor.

Je bent de zaligste comeback sinds Ingeborgs Gratitude. Halleluja!
WOUTER PORTEMAN --- juni 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: