Texas Jack
COMPLEET VERHAAL
Texas Jack
KLIK
voor andere strips van
Dimitri Armand


KLIK
voor andere strips van
Pierre Dubois
TEXAS JACK
Dimitri Aemand + Pierre Dubois
Le Lombard (Getekend) | 128 p. | € 24,95 (HC)
Marini-esk
Ze snijden het vee de keel over. De akkerlanden steken ze in de fik. De boerderijen maken ze met grond gelijk. De lijken van de farmers laten ze liggen voor de gieren. De vrees voor Gunsmoke en zijn bende moordenaars is het gespreksthema bij de radeloze kolonisten. Ver weg van de kruitdampen wrijft een groep notabelen in de handen. Door die terreurdaden komen al die lapjes grond zomaar in hun handen en kunnen ze Wyoming pas echt exploiteren. Een topinvestering, die huurmoordenaars. Honderden kilometers verderop spelen Texas Jack en zijn crew de grootste westernavonturen na in hun circustent. Maar de grootste revolverheld van het Wilde Westen lokt het grote publiek niet meer. Toch is ene William S. Thornton een aandachtig toeschouwer. De vertegenwoordiger van de regering benadert Texas met een voorstel dat hij niet kan weigeren. Een schoot-out met Gunsmoke zou van Texas Jack de grootste revolverheld aller tijden maken en zijn carrière herlanceren. Texas gaat in op het voorstel. En zo vertrekken de koning van het Wilde Westen, de knappe lassospecialiste Amy, de coole Greed en de zwarte Indiaan Black Bull naar Wyoming. Eén klein detail: Texas Jack heeft nog nooit op een mens geschoten, enkel op borden.

Na het succes van Sykes wilden Dimitri Armand, Pierre Dubois en uitgeverij Le Lombard hun nieuwe populaire antiheld niet direct begraven. Maar de machtige western bood door de lange, suffe epiloog nog weinig ruimte voor een vervolg. Een prequel dan maar. Gelukkig maakt scenarist Dubois er echt werk van. Deze nieuwe Sykes is duister, anarchistisch, wreed maar eveneens een romantisch toneelstukje. Bovendien heeft dit verhaal, in tegenstelling tot zijn reputatie (herinner je De Legende van het Wisselkind, De Getekende en andere Laïyna's), wel een knap en bevredigend einde. Ja, het zit allemaal goed in elkaar.

Ook voormalig Bob Morane-tekenaar Dimitri Armand laat zich van zijn beste kant zien. De broederstrijd tussen de mannen van Sykes en die van Texas Jack is prachtig in beeld gebracht. De landschappen mogen gezien worden én de wat sombere inkleuring versterkt de dramatische sfeer alleen maar. De voormalige animator die na het lezen van de strips van Enrico Marini zelf voor het stripvak koos, heeft goed naar zijn grote voorbeeld gekeken. De prenten zijn ruim en bieden genoeg rust in het brute geweld waardoor deze Texas Jack opvallend aangenaam om te lezen is.

Deze Texas Jack bewijst dat het westerngenre nog niet uitgemolken is. Bovendien wordt samen met deze prequel ook Sykes weer uitgegeven. Een prima idee, want de kerstboom lonkt!
WOUTER PORTEMAN --- november 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: