Süleyman de Prachtlievende
COMPLEET VERHAAL
Süleyman de Prachtlievende
KLIK
voor andere strips van
Estéban Mathieu
SÜLEYMAN DE PRACHTLIEVENDE
Christi Pacurariu + Estéban Mathieu/ Clotilde Bruneau / Julien Loiseau
Daedalus (Zij Schreven Geschiedenis) | 56 p. | €17,95 (HC), de SC verschijnt later
Oosters verbeeld
Süleyman (1495-1566) zit al een tijdje zeer stevig in het zadel wanneer dit verhaal aanvang neemt. Hij moet dus stilaan een keuze maken omtrent zijn opvolging en heeft ook te maken met de gevolgen van imperial overstretch. Süleyman heeft immers een ontzaglijk en tot de verbeelding sprekend rijk weten uit te bouwen. Om dat te beheren, is hij voortdurend onderweg en in contact met bodes. Ondertussen vergeet hij ook niet om te imponeren met een luisterrijke thuisbasis.

Scenaristen Clothilde Bruneau en Estéban Mathieu lijken een gemakkelijke taak te hebben gehad. Dat is echter maar schijn. De Ottomaanse schrijvers en historici kenden onder Süleyman hun meest productieve periode. Een veelheid aan informatie waarin de auteurs dus heel wat moeten wieden. Ze moeten met zevenmijlslaarzen doorheen een belangrijk stuk geschiedenis, maar maken de juiste keuzes. Het verhaal kent geen dode punten en geholpen door historicus Julien Loiseau maken de auteurs duidelijk genoeg hoezeer deze Oosterse geschiedenis verweven is met de loop van de geschiedenis van Europa. Süleyman legde behoorlijk wat diplomatieke contacten met Europa en geen enkele sultan na hem zou, intern, nog zo'n religieuze tolerantie tentoonspreiden.

De tekeningen door Cristi Pacurariu baden in een Oosterse sfeer, knipogend naar de stijl van de schilderijen die uit de zestiende eeuw zijn overgeleverd. Het spel van licht en donker, dat terug te vinden is in de inkleuring door Andrea Meloni en Mad5-Factory doet het woestijnzand en de kromzwaarden pas echt tot leven komen en resulteert in een verhoogde dynamiek.

Het moet gezegd, het middelbare geschiedenisonderwijs is tegenwoordig nog te vaak nagenoeg Westers van insteek. Geheel onterecht, er was steeds wisselwerking met andere culturen. Süleyman de Prachtlievende was een bijnaam die uit Europa kwam overgewaaid. Een teken van appreciatie. Hoog tijd dus om je te verdiepen in een van de meest illustere heersers van het Ottomaanse Rijk. Deze strip is een degelijk eerste opstapje daartoe.
DIEDERIK VAN DE VELDE --- november 2018