Een Ster van Zwart Katoen
ONE-SHOT
Een Ster van Zwart Katoen
KLIK
voor andere strips van
Steve Cuzor


KLIK

voor andere strips van
Yves Sente
EEN STER VAN ZWART KATOEN
Steve Cuzor + Yves Sente
Dupuis (Vrije Vlucht) | 176 p. | € 27,95 (HC)
Ook zwarte sterren schitteren
"Ik zweer het echt, Mrs. Betsy, ook zwarte sterren schitteren." Een beladen zin waarmee Angela Brown uiting geeft aan haar verdriet. Haar werkgeefster Betty Ross staat op dat moment op het punt om de eerste Amerikaanse vlag af te werken. Een nieuw symbool van de Amerikaanse ontvoogding uit het Britse gezag. Met één zeldzame daad van publieke ongehoorzaamheid wil Angela Brown op haar manier haar familie eren: ze verbergt een zwarte ster in die Amerikaanse oervlag. Generaties later, in volle Tweede Wereldoorlog, krijgt haar nazaat en geschiedenisstudente Johanna Bolton die gewaagde daad te lezen. Wordt dit de kans voor 'zwart Amerika' om aan te tonen dat zij eigenlijk altijd al een plaats in de geschiedenis van hun land verdienden? Soldaat Colin Bolton, de broer van Johanna, wil zijn eigen lot met dat van de vlag verbinden en de vlag terughalen uit bezet gebied. Behoorlijk cynisch verwoordt hij: "ik eis het recht om zoals iedere militair neergeschoten te worden".

Een Ster van Zwart Katoen verbindt twee generaties van dezelfde familie in hun strijd om (verbeterde) burgerrechten. Een strijd die ze aanvankelijk voeren voor zichzelf, maar geleidelijk ook voor hun hele gemeenschap. Yves Sente koos ervoor om het gegeven van rassendiscriminatie te mixen met een zoektocht door het MFAA* en dat werkt wonderwel. Voor de filmliefhebbers, dat is alsof je George Clooneys The Monuments Men zou vermengen met Rachid Boucharebs Indigènes (Days of Glory), maar dan wel veel beter. Waar Sente zich, voornamelijk in de reeksen die hij overnam, weleens vastrijdt in ingewikkelde nevenplotjes, toont hij hier dat hij zich met een volledig blanco blad beter uit de slag trekt. Een juiste verdeling in hoofdstukken (met dubbele epiloog), scherpe dialogen, maar vooral de veelzeggende stiltes maken dit album tot een uitstekende aanwinst voor de collectie Vrije Vlucht. Die stiltes worden immers machtig veruiterlijkt door Steve Cuzor. Zijn tekeningen bevatten zo mogelijk nog meer sfeer dan destijds bij zijn O'Boys... met minder kleuren. Beter zag je 'm nog niet, die Cuzor!

* Monuments, Fine Arts, and Archives: een geallieerde militaire eenheid die tijdens de Tweede Wereldoorlog gestolen erfgoed moest opsporen en terughalen.
DIEDERIK VAN DE VELDE --- februari 2018