Solo Fortuna
COMPLEET VERHAAL
Solo Fortuna
KLIK
voor andere strips van
Oscar Martín
SOLO FORTUNA
Beschreven Routes

Álvaro Sanchez + Oscar Martín
Dark Dragon Books | 80 p. | € 19,95 (HC)
Van kitten naar kat
De Solo-saga is nog maar net voorbij, gelukkig mogen we al vrij snel proeven van een spin-off. Het verhaal zou niet meer rond ratten draaien, maar wel rond katten. Eigenlijk maar rond één kat: Fortuna.

De focus ligt op Fortuna's zoektocht naar haar familie met behulp van een boek met symbolen die alleen katten begrijpen. Dat voorwerp moet haar op weg helpen en tijdens haar queeste vindt ze nog enkele andere tips die haar de juiste richting wijzen. Het boek mag in geen enkel geval bij andere bevolkingsgroepen belanden, want die kunnen er weleens misbruik van maken. Voor Fortuna is het een erg leerrijke zoektocht: ze leert zichzelf kennen, ze ontmoet Cervantes op wie ze verliefd wordt... en ze verandert van onschuldig poesje naar bedachtzame kat die je best niet lastigvalt.

De spin-off vertoont heel wat gelijkenissen met de reguliere reeks. Zo gebruikt scenarist Oscar Martín een gelijkaardige manier van vertelling — vooral in dagboekvorm, en de 'zoektocht' blijft ook het hoofddoel, met daarin enkele bloederige actiescènes verweven. Het verschil zit hem dit keer in de tekenaar. Terwijl Martín in de reguliere reeks zowel het scenario als de tekeningen op zich nam, schuift hij het grafische luik door naar Álvaro Iglesias. Een slechte keuze is dat allerminst, want het album is met een veel zachtere lijn getekend en tegelijk vloeiender ingekleurd, met veel aandacht voor kleurschakeringen als ware de tekeningen kleine schilderijtjes. Zo komt het verhaal idyllischer over en eerlijk gezegd past deze stijl beter bij dit soort vertellingen dan die van Oscar Martín zelf. Misschien mochten er nog meer spannende nevenscènes zich afspelen in het verhaal, maar al bij al is Solo Fortuna een meer dan geslaagde spin-off.
SEPPE COOLS --- juni 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: