Het Schaduwspel van de Shinobis
COMPLEET VERHAAL
Het Schaduwspel van de Shinobis
KLIK
voor andere strips van
Sylvain Runberg
HET SCHADUWSPEL VAN DE SHINOBIS
Xu Zhifeng + Sylvain Runberg
Dark Dragon Books | 112 p. | € 24,95 (HC)
Game of Thrones: Japan-editie
Het feodale Japan is een erg boeiend tijdperk in onze wereldgeschiedenis. Vooral de mythes en legendes die errond hangen, zijn stof die kunnen leiden tot knappe stripcreaties, zoals Okko. De Rokurokubi en de Shinobis zijn de mystieke wezens die Het Schaduwspel van de Shinobis kleur geven. Rokurokubi zijn demonen die eruitzien als mensen die zich te goed doen aan hun levensenergie door seks met hun slachtoffers te hebben. Hierdoor kunnen ze mensen 'bezitten' en zo maken ze hun slachtoffers helemaal gek, wat vaak leidt tot zelfmoord. Shinobis zijn ninja's, maar in dit verhaal zijn ze volgens het volk half mens, half demon met speciale krachten. Genoeg ingrediënten dus om er een ravissante fantasystrip van te maken in een sfeervolle, Japanse setting.

De 'slechterik' in Het Schaduwspel van de Shinobis is keizerin Hiroyo, een door het volk gehate vrouw die beschuldigd wordt van ontvoeringen. Ashikaga wil het vuur aan haar schenen leggen en de macht grijpen over Japan. Hiervoor probeert hij verschillende daimyo's (krijgsheren met macht) naar zijn hand te zetten, terwijl zij hetzelfde doet. Ze staat er alleen voor, want haar man werd jaren geleden vermoord en haar kinderen werden ontvoerd. Of dat dacht ze toch... Eigenlijk leven haar man en kinderen nog, maar dan ergens in de schaduwen van Japan. Hun vader, Hideyoshi, voedt kinderen Atsushi, Hikaru en Noriko op als Shinobis en met een leugentje over hun moeder. Wat ze dus nog niet weten, is dat hun moeder de keizerin is, met een nog kwaadaardiger plan dan verhoopt. Het lukt hen lang onder de radar te blijven tot iemand van het keizerlijke personeel hen herkent. De zoektocht en de strijd barsten los.

Het oorspronkelijke tweeluik — door Dark Dragon Books als één album uitgegeven — is een hele brok, maar wel een aangename. Het is een verhaal dat je meesleept op een heel avontuur vol verraad en plotwendingen. Sylvain Runberg is een begaafd verhaalverteller, dat is hier zeker niet anders. Tegelijk mochten er soms wat minder personages in het verhaal gezwierd worden waardoor het nog vlotter te lezen zou zijn. Enkele personages die hun opwachting maakten, droegen niet veel bij tot het verhaal.

Over de tekeningen kunnen we geen kwaad woord zeggen. Die landschappen en die decors zijn gewoonweg prachtig, idyllisch zelfs. Ook de gezichten van de personages bevatten genoeg expressie en variatie om ons geboeid te houden. Xu Zhifeng zorgt dus voor een knap staaltje tekenwerk en dat voor zijn stripdebuut. Hopelijk horen we snel meer van deze man, want hij heeft potentieel om het ver te schoppen.

Het Schaduwspel van de Shinobis is een vlot lezend, knap staaltje vakmanschap. Tegelijk schaadt de overdaad aan personages lichtjes, maar dat is slechts een kanttekening die we erbij maken.
SEPPE COOLS --- juni 2018