Star Wars Legends: Thrawn Trilogie 1
DEEL 1 VAN TRILOGIE
Star Wars Legends: Thrawn Trilogie 1
KLIK
voor andere strips van
Olivier Vatine


KLIK
voor andere strips van
Fred Blanchard
STAR WARS LEGENDS: THRAWN TRILOGIE 1
Erfgenaam van het Rijk

Olivier Vatine / Fred Blanchard + Mike Baron naar de roman van Timothy Zahn
Dark Dragon Books | 152 p. | € 24,95 (HC), de SC verschijnt in september
Nieuwe strijd tussen goed en kwaad
Star Wars Legends: Thrawn Trilogie is de verstripping van drie legendarische Star Wars-romans van Timothy Zahn uit 1991 tot 1993. Het verhaal speelt zich vijf jaar na Return of the Jedi af. In 1995 goten tekenaars Olivier Vatine (Aquablue, Niourk, Cixi van Troy) en Fred Blanchard (tegenwoordig co-scenarist van conceptreeksen als UUR U en USA über Alles) het eerste boek in een minireeks op scenario van Mike Baron die bij Dark Horse Comics verscheen. Later werd het opgepikt voor de langere Thrawn Trilogy en aangevuld met verstrippingen van de twee andere boeken met onder meer Terry Dodson (Dromen, Red Skin, Batman: Harley Quinn, Prinses Leia) als tekenaar. De Thrawn-trilogie werd in 2014 officieel als niet-canon beschouwd in het Star Wars-universum.

Tot zover de publicatievoorgeschiedenis. Vijf jaar na het ontploffen van de tweede Death Star en het heengaan van Darth Vader (die als überschurk wordt gemist) en keizer Palpatine zijn prinses Leia en Han Solo getrouwd en verwachten ze een tweeling. Luke Skywalker is samen met zijn zus de laatste overlevende Jedi-ridder. In de nog jonge Nieuwe Republiek, gevestigd op de planeet Coruscant, zijn de problemen nog niet over. Grootadmiraal Thrawn, de laatste Dark Lord van de keizer, voert het bevel over de restanten van de keizerlijke vloot en beoogt de ondergang van de Nieuwe Republiek. Hij wil daarbij Luke en Leia misbruiken door een verbond te sluiten met Jedi-meester C'Baoth die broer en zus zou kunnen beïnvloeden. Een nieuwe strijd tussen goed en kwaad dient zich aan.

Wie in de jaren 1990 de sf-klassieker Aquablue leerde kennen, kent Vatines werk. Er is weinig verschil met zijn tekenstijl voor deze Star Wars-strip uit dezelfde periode, tenzij een andere bladschikking. Vatine lijkt van rijzige gestaltes te houden die grootsheid uitstralen, van Luke en Han over Thrawn tot Chewbacca. Die laatste is uiteraard geen verrassing. Vatine kiest daarbij vaak voor kikvors- en vogelperspectieven om de figuren met nadruk zo lang af te beelden. Dat zorgt voor een dramatischer effect.

Van dergelijke effecten en een ruim handvol gevechten in uiteenlopende omstandigheden moet dit eerste deel het wel hebben. Er is veel expositie waardoor de vertelstructuur regelmatig log, zelfs saai, wordt. Anno nu zijn we meer gewend en gaat alles sneller. Voorbij de eerste helft leest het dan toch weer vlotter en spannender en wisselen de actiemomenten elkaar af. De strip wint vanaf dan aan spektakel, ook visueel.

Nog even meegeven dat de cover van deze bundel en de achterin opgenomen covers van de oorspronkelijke comicdeeltjes het werk zijn van Mathieu Lauffray, de tekenaar van Long John Silver. Hij was toen nauwelijks van de schoolbanken af en had zijn debuut De Vloek van Amber al gepubliceerd toen Vatine hem deze opdracht gaf. Zijn figuren lijken veel meer op de acteurs uit de films dan Vatines versies in de strip.

Deel 2, getekend door Terry Dodson, verwachten we in september, samen met de softcover van dit eerste deel. De softcover van deel 2 verschijnt dan weer in november.
DAVID STEENHUYSE --- juli 2018