Star Wars: Mace Windu
COMPLEET TWEELUIK
Star Wars: Mace Windu
KLIK
voor andere strips van
Denys Cowan
STAR WARS: MACE WINDU
Jedi van de Republiek 1-2

Denys Cowan + Matt Owens
Dark Dragon Books | 64 p. | € 8,95 (SC)
Smaakt naar meer
Bijna maandelijks verschijnt er een nieuw tweeluik over de populairste intergalactische oorlog aller tijden. We zijn daar niet rouwig om, want we kunnen Star Wars en zijn veelzijdigheid echt wel smaken. Naast de reguliere reeksen rond Luke Skywalker en Darth Vader brengt uitgeverij Dark Dragon Books ook regelmatig miniseries uit over het Star Wars-universum. Zo verscheen al een tweeluik over Darth Maul, maar ook Han Solo, Chewbacca en onder andere prinses Leia kregen een apart verhaal. Dit keer krijgen we er eentje rond Mace Windu, de Jedi met het paarse zwaard wiens rol vertolkt werd door Samuel L. Jackson in de prequeltrilogie van de filmreeks.

De Republiek heeft nog maar net de slag om Geonosis gewonnen van de separatisten of er zijn al opnieuw problemen. Voortdurend liggen de twee kanten met elkaar in conflict en de Jedi, ooit vredebewaarders, worden ingeschakeld als krijgers om gevaarlijke missies tot een goed einde te brengen. Zo mag Mace Windu naar de planeet Hissrich om uit te pluizen wat de separatisten van plan zijn. Hiervoor heeft hij zelf een weldoordacht team samengesteld, bestaande uit Fit Kisto, Prosset Dibs en Rissa Mano. Ze komen in contact met de lokale bewoners, maar vooral ook met de droïden. Hun leider, AD-W4 is niet van de poes: het is een door generaal Grievous ingehuurde moorddroïde. Hij staat aan de leiding van een troep gevechtsdroïdes met als doel de oogstmissie van een kostbare energiebron te doen slagen. Naast de "basisconflicten" tussen de Jedi en de separatisten zien we ook spanningen tussen de groepsleden op zich, met een interessante flashback naar Windu's tijd als padawan.

Scenarist Matt Owens is een relatief onbekende in de comicwereld. Zo schrijft hij alleen maar verhalen voor de Marvel-reeks Elektra. Wel werkt hij mee aan de scenario's voor de Marvel-televisieseries Agents of S.H.I.E.L.D., Luke Cage en The Defenders. Tekenaar Denys Cowan kan daarentegen al een pak meer adelbrieven voorleggen. Hij tekende onder andere comics van Superman, The Flash, en zo nog veel meer. De ervaring van Cowan merk je ook in zijn vertrouwde tekenstijl, waar weinig slechts over valt te zeggen. De panoramische platen zijn niet zo adembenemend als degene die we regelmatig tegenkomen in Star Wars-albums, maar ze blijven erg knap en gedetailleerd. Het verhaal zit dus prima in elkaar met een vlot lezend scenario zonder al te veel nevenplotten en knap tekenwerk. Doordat de miniseries altijd een compleet verhaal zijn, willen we er zo graag een pak meer. Eentje rond meester Yoda, Ki-Adi-Mundi of de, ahum, geweldige Jar Jar Binks zou onze interesse alvast triggeren.
SEPPE COOLS --- augustus 2018