Star Wars: De As van Jedha 1-2
COMPLETE CYCLUS
Star Wars: De As van Jedha 1-2
KLIK
voor andere strips van
Salvador Larroca


KLIK
voor andere strips van
Kieron Gillen
STAR WARS cyclus 8 1-2
De As van Jedha

Salvador Larroca + Kieron Gillen
Dark Dragon Books | 64 p. | € 8,95 (SC)
Fantastische Falcon
De Death Star werkt, dat heeft prinses Leia's thuisplaneet Alderaan aan den lijve moeten ondervinden. Ook Jedha is slachtoffer geworden van zo'n aanval. Wat er nog overblijft, is één grote ruïne. Toch is niet alles verloren op de planeet, want er liggen nog heel wat kyberkristallen die gebruikt kunnen worden in de wapenindustrie. Het Keizerrijk stuurt commandant Kanchar naar de planeet en hij krijgt hulp van koningin Trios van Shu-Torun, die we nog kennen uit een vorig tweeluik. Met behulp van een grote boormachine proberen de keizersgezinden zo veel mogelijk erts te ontginnen om zo nog machtiger dan ooit te worden. Han, Luke en Leia zijn in de buurt om de partizanen te zoeken van Saw Gerrera. Die naam doet waarschijnlijk een belletje rinkelen, want hij was een belangrijke rebellenleider met een cruciale rol in de film Rogue One. Met een zak over hun hoofd worden onze helden begeleid naar Benthic, de partizanenleider. Ze krijgen hem overtuigd om samen te werken en de klus om de boormachine uit te schakelen verloopt quasi moeiteloos. Maar Star Wars zou zichzelf niet zijn als het Keizerrijk geen plan B heeft. Dit keer is de Leviathan de spreekwoordelijke stok achter de deur. Het is een monstrueuze machine die veel krachtiger is dan de eerste boormachine om nog efficiënter te ontginnen.
Nieuwe kopzorgen voor onze helden dus en tegelijk zit Luke vast in een tweestrijd. Hij heeft samen met Chulco Gi een ontmoeting gepland met de cultus van de Central Isopter in de hoop zijn Jedi-pad verder te zetten om snel uit te groeien tot een volwaardig Jedi. Hij zou hiervoor wel zijn vrienden in de steek moeten laten, en dat in het heetst van de strijd.

Het nieuwe Skywalker-tweeluik bevat weer heel wat spanning en plotwijzigingen, omhuld door een knap staaltje grafisch werk. De albums bevatten weer enkele knappe close ups en panoramazichten. En dan zwijgen we nog over de legendarische Millenium Falcon die tot in de puntjes afgewerkt is. Het Skywalker-tweeluik is dus, naar goede gewoonte, opnieuw een knap verhaal dat onze blik in het Star Wars-universum verruimde. Benieuwd naar het vervolg, zijn we!
SEPPE COOLS --- september 2018