Rhonda 3
LAATSTE DEEL
Rhonda 3
KLIK
voor andere strips van
Hans van Oudenaarden
RHONDA 3
Route 66

Hans van Oudenaarden
Uitgeverij L | 48 p. | € 8,95 (SC) • € 18,95 (HC) • € 39,95 (HC/dossier)
Spotlicht
Uit een oud project met Hanco Kolk uit de jaren 1990 groeide deze swingende trilogie met bijwijlen acrobatisch tekenwerk van Hans van Oudenaarden. De vorige delen verschenen in 2013 en 2015 en de inspanningen spatten van elke pagina, uit elke prent. Van Oudenaarden slaagt er perfect in een geloofwaardig decor uit de fifties neer te zetten, met Hollywoodglamour en het grauwere leven in de marge langs de befaamde Route 66. De tekenaar grossiert in Americana uit die tijd, van de verchroomde wagens tot de benzinestations. Alleen al daarom koop en onderga je de albums.

Het verhaal is daarentegen een ander paar mouwen. Zoals we bij deel 2 al vreesden, is het hele dubbelgangers- en identiteitsgedoe too much geworden met een verwarrende vertelstijl en structuur. Naarmate het einde nadert, vallen de puzzelstukjes in elkaar, maar daar heeft van Oudenaarden steeds meer verklarende teksten in dialoog- of monoloogvorm voor nodig. Dat zou nog te verteren zijn, mocht de tekst niet zo lomp zijn geletterd met te veel fouten die de vaart uit het verhaal halen. Tot op de backcover toe staan fouten. Potverdomme, deze smet op dit album is een te groot uitgedeinde olievlek geworden die moeilijk valt uit te wissen. Alle bemoeienissen van een redactie of een uitgeverij, die het werk van een auteur weleens verknoeien, ten spijt is er ook wel noodzaak aan een goed toe- en nazicht.

De slechte tekstredactie zet zich ook voort in het interview in de geweldig mooi geïllustreerde en uitgegeven dossiereditie. Daarin interviewt Hans van Oudenaarden alias VanO zichzelf. Een originele methode om de juiste vragen te stellen en de passende antwoorden te geven en wat meningen over de stripwereld te delen. Hij heeft het daarin ook over zijn volgende stripproject. Elders lazen we dat Rhonda daarin een plaatsje zou krijgen, maar niet als hoofdpersonage. Hopelijk is er dan wel plaats voor een betere eindredacteur die grondig van Oudenaardens teksten herschrijft en ook het scenario kritisch kan bespreken met de (over)enthousiaste auteur.

Het spijt ons zeer dat we op een paar vervelende nagels blijven kloppen. De tekeningen verdienen sowieso alle lof. Dat lichtpunt is nog steeds een bijna oogverblindend spotlicht.
DAVID STEENHUYSE --- september 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: