The Regiment 2
DEEL 2 VAN CYCLUS IN DRIE DELEN
The Regiment 2
KLIK
voor andere strips van
Thomas Legrain


KLIK

voor andere strips van
Vincent Brugeas
THE REGIMENT 2
Het Verhaal van de SAS

Thomas Legrain + Vincent Brugeas
Le Lombard | 56 p. | € 7,95 (SC) • € 15,95 (HC)
Pure woestijnschorpioenen
"Ik overleed op 30 december 1941. Ik was net achtentwintig geworden." Wow, die kwam binnen. Een beetje striplezer verwacht een dergelijke cliffhanger op het einde van een strip of net helemaal aan het begin van het verhaal. Deze koude mededeling kwam nu plompweg ergens midden in dit tweede deel. Het is geen amateurisme van de scenarist Vincent Brugeas (Ira Dei, Block 109), maar het doelbewuste sein om het beschrijvende achter zich te laten en over te gaan naar een live-strip. En dat was niets te vroeg.

The Regiment neemt ons mee naar de ontstaansgeschiedenis van Special Air Services. Heel kort door de bocht is dit het woelige verhaal van een samenraapsel van geallieerde leeghangers/drop-outs/crapuul dat onder de loden woestijnzon het licht zag. Een van die Inglourious Basterds overtuigde de rigide legerleiding dat ze misschien wel zouden gebaat zijn met een regiment dat als enige doel had zoveel mogelijk sabotage uit te voeren en schade te maken achter de vijandelijke linies. Het lukte deze woestijnschorpioenen wonderwel. Helaas voor hen paste het Afrikakorps van Erwin Rommel zich opvallend snel aan. Het SAS komt onder druk te staan.

The Regiment is een grafisch uitstapje voor tekenaar Thomas Legrain die na dit drieluik gewoon weer verder zal gaan met Sisco. Eindelijk kon de tekenaar zijn passie voor actiescènes en overvloedige decors combineren met een dynamische pagina-indeling. De Franse autodidact bewijst keer op keer dat hij veel meer is dan een ordinaire fotobewerker. De sfeervolle inkleuring maakt het plaatje af. Dit is zonder meer topwerk.

Maar de sterkte van deze strip is tegelijkertijd zijn zwakte. The Regiment is een van de modernste, puur feitelijke historische strips van het moment. Door zich zo strikt aan de ware feiten te houden, voel je snel de belemmeringen van deze serie. In een meer lossere historische strip ging de verhaalopbouw veel spannender zijn. Brugeas probeert de feitendip wat te compenseren met hoger vernoemde wisseling van vertelstijl. Het leidt echter vooral naar enige romantisering en overacting van zijn personages. Je voelt vooral dat dit zijn ding nog niet is. The Regiment is en blijft voor ons een feitenstrip. Hopelijk kunnen de onversaagde helden in het slotdeel weer snel aanknopen bij hun grootse successen.

The Regiment staat voor een harde keuze. Hopelijk wagen ze het erop en kunnen ze zich alsnog bekronen tot beste puur historische strip van het moment.
WOUTER PORTEMAN --- oktober 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: