Raveleijn 1
AFGEROND VERHAAL
Raveleijn 1
KLIK
voor andere strips van
Giuseppe Ferrario


KLIK
voor andere strips van
Marq van Broekhoven
RAVELEIJN 1
De Magische Pendel

Giuseppe Ferrario + Marq van Broekhoven naar een idee van de Efteling
Silvester | 48 p. | € 8,95 (SC)
Gebrek aan duiding
Pretparken en stripfiguren gaan al een eeuwigheid goed samen. Sommige pretparken kleden attracties aan met bekende stripfiguren of complete pretparken zijn rond strips gebouwd. Het Parc Spirou (Robbedoes) in Monteux nabij Avignon opende recent nog zijn deuren. Ook qua stripproducties bestaat een wisselwerking, denk maar aan Ton en Tineke in Walibi of het aardig gestarte en geruisloos verdwenen De Avonturen van Walibi terwijl ook Jommeke (Jommeke in Bobbejaanland), Suske en Wiske (Het Zoemende Ei in Bellewaerde en De Efteling-Elfjes in de Efteling) en Urbanus (De Pretparkprutsers in zijn eigen pretpark) rondhosten. Het zijn meestal eenmalige marketingproducten om kinderen en hun ouders naar pretparken te lokken. Raveleijn vervoegt nu de pretparkcollectie en in de eerste plaats gaat het gewoon om een vlot verteld, zwierig getekend fantasyverhaal voor kinderen.

Wie de opvoeringen rond Raveleijn in de Efteling niet kent, is aangewezen op de karige informatie achterin het album. Pas daar leren we dat de vijf hoofdpersonages broers en zussen zijn, waaronder een tweeling, die via een magische poort naar het middeleeuwse rijk Raveleijn kunnen reizen. Daar zijn ze tien jaar ouder — en niet noodzakelijk volwassener — die elk een natuurelement toegekend krijgen en een aangepast wapen hanteren. Met die info moet je het stellen en die vonden wij ontoereikend. We worden zonder de minste voorafgaande inleiding of duiding in het verhaal gedropt waarin Raveleijn gebukt gaat onder een vreselijke blauwe builenziekte. Om het tij te doen keren, roept Vrouwe Halina de hulp in van de vijf jongelingen om een gestolen gouden pendel terug te vinden. Tijdens hun queeste krijgen ze te maken met gevaarlijke situaties en bedrog. Al goed dat ze kunnen rekenen op hun magische krachten om een doorbraak te forceren.

Ook al kennen wij niet de minste achtergrond, motivaties, karaktertrekken en onderlinge relaties van de personages, toch valt niet te ontkennen dat de Italiaanse tekenaar Giuseppe Ferrario, de tekenaar van het geestige Voetbalclub, eveneens uitgegeven door Silvester, en Nederlander Marq van Broekhoven, bekend van Peer de Plintkabouter en Jodocus de Barbaar, de lat hoog hebben gelegd. Italianen hebben iets met overdreven, maar wel duidelijk acterende personages en dat is prima geschikt voor jongeren. Ferrario zet leuk uitziende personages neer waarmee te werken valt voor een langer lopende stripreeks. Marq van Broekhoven houdt er een goede mix aan humor, avontuur en magie op na. Een keer je in het fantasyverhaal zit en je je geen verdere vragen meer stelt over wie, wat, waar en waarom is het verhaal eenvoudig te behappen en kan het zelfs een twist voorleggen.

Wij willen gerust meer, maar de volgende keer graag met wat meer omkadering. Een extra katern met veel meer uitleg over de wereld van Raveleijn, de oorspronkelijke pretparkshow en de achtergrond van de personages ware welkom geweest. Maak het ons wat makkelijker dus.
DAVID STEENHUYSE --- juli 2018