Rampokan
COMPLEET VERHAAL
Rampokan
KLIK
voor andere strips van
Peter van Dongen
RAMPOKAN
Peter van Dongen
Dupuis (Vrije Vlucht) | 176 p. | € 24,95 (HC)
Een klare lijn met een kleurtje
Toen in 1998 Java, het eerste deel van deze Rampokan, verscheen, waren we — net zoals vele anderen — zwaar onder de indruk van het monnikenwerk van Peter Van Dongen. Kosten noch moeite had de man zich gespaard om een strip voor te leggen die af was: research, verhaal, bladschikking... Alles klopte tot in de fijnste details. Zes jaar moesten we dan wachten op het vervolg: Celebes en dat is lang in stripmiddens. Vandaar dat uitgever De Bezige Bij | Oog en Blik in 2013 ook een integrale versie in de winkelrekken dropte. Die uitgever houdt zich momenteel niet meer erg met strips bezig en de rechten zitten nu blijkbaar bij Dupuis. Die laat nu in haar collectie Vrije Vlucht een ingekleurde versie op ons los, eentje die trouwens ook in Frankrijk verschenen is.

In 2004 gaf collega Marc Bastijns op deze site nog een mooie samenvatting van het verhaal. We volgen hoofdzakelijk de avonturen van soldaat Johan Knevel die in Nederlands-Indië terug op zoek gaat naar zijn roots. Van Dongen heeft zelf Indonesische wortels langs moederskant en troont ons mee naar zijn verscheurd moederland, dat op de drempel staat van de onafhankelijkheid. Tussen de regels confronteert hij ons regelmatig met de spagaat die zijn vaderland Nederland heeft moeten maken om alles ter plaatse in goede banen te leiden, iets wat toch tot heel wat donkergrijze pagina's in hun handboek buitenlands beleid heeft geleid.

Nu we na vijftien jaar het volledige verhaal nog eens lazen, waren we nog steeds onder de indruk van Peter van Dongens krachtige en heldere tekeningen. Zijn eigen interpretatie van de klare lijn heeft ervoor gezorgd dat hij zich nu een van de tekenaars van Blake en Mortimer mag noemen. Zijn Blake en Mortimer -album ligt nu trouwens ook in de winkelrekken. De inkleuring van het complete Rampokan-tweeluik is commercieel gezien waarschijnlijk een goeie zet, maar voegt voor ons niet echt veel toe aan de originele zwart-wittekeningen.

Daarnaast viel ons vooral op dat de auteur veel wil vertellen in zijn verhaal, heel veel zelfs en daar knelde voor ons het schoentje. Deze integrale was misschien nog krachtiger geweest als de auteur links of rechts een subplotje had geschrapt en iets rechter op zijn doel was afgegaan. Zo zou bijvoorbeeld ook de tijgerallegorie, die nu soms als interludium opduikt, veel machtiger binnengekomen zijn. Maar spijkers op laag water zijn nu eenmaal snel gevonden en doen deze keer weinig afbreuk aan deze sterke strip. Peter van Dongen heeft het zelfs tot Margreet De Heers bloemlezing Graphic Novels voor op de Leeslijst geschopt, maar vreemd genoeg niet met deze Rampokan, wel met Familieziek, een verstripping van de roman van Adriaan van Dis. Sta ons toe dit een vreemde keuze te vinden...
MARIO STABEL --- november 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: