Het Project Bleiberg 1
DEEL 1 VAN TRILOGIE
Het Project Bleiberg 1
KLIK
voor andere strips van
Frédéric Peynet


KLIK
voor andere strips van
Serge Le Tendre
HET PROJECT BLEIBERG 1
Spoken uit het Verleden

Frédéric Peynet + Serge Le Tendre naar de roman van David S. Khara
INdruk | 64 p. | € 18,95 (HC)
Toptekenaarstadium
Serge Le Tendre (Chinaman, Golias, Op Zoek naar de Tijdvogel) bewerkte voor deze trilogie de roman van David S. Khara uit 2010. De Franse roman kende een groot succes, kreeg een vervolg en de filmrechten zijn verkocht.

Deze boeiende, door Le Tendre prima opgebouwde thriller gaat over een mondiaal complot door een geheime organisatie om een nieuwe wereldorde te vestigen en de übermensch te creëren. Adolf Hitler is hun eerste bondgenoot. In het heden worden twee mannen en een vrouw betrokken bij dit project dat de mensheid bedreigt. Een van hen is Jeremy, een rijke trader die per ongeluk een baby doodreed met zijn blitse wagen, maar zijn zaak kon afkopen. Hij raakt aan de drank en op de koop toe sterft zijn vader die hij weliswaar amper heeft gekend. Zijn moeder acht de tijd rijp om hem een medaillon te geven waarin een code op een papiertje en een sleutel met nazisymbool terug te vinden zijn. Vanaf dan start een avontuur vol mysterie waarbij zelfs zijn baas open kaart speelt over zijn eigen ware functie en over Jeremy's vader. Terwijl Jeremy overmand is door tal van emoties en zich vele vragen stelt, krijgt hij op benarde momenten hulp van een voormalige Mossad-agent die Jeremy schaduwt en beschermt. Dat is nodig, want al snel vliegen de kogels rond de oren van Jeremy. En van de CIA krijgt hij de blonde schone Jacqueline als chaperon. De jongeman is niet ongevoelig voor haar charmes, maar ze is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Dat laat ze veelvuldig blijken omdat de spannende gebeurtenissen daar nu eenmaal om vragen.

Frédéric Peynet kennen we nog van De Feul en Phœnix die allebei bij Medusa verschenen, de voorloper van INdruk. We vinden hem een schromelijk onderschatte tekenaar die ook nog eens zijn eigen inkleuring verzorgt. Hij heeft een geraffineerde tekenstijl met een mooie lijnvoering. Hij trapt niet in de val om voor overdaad te gaan om te imponeren, hij kiest integendeel voor een helder en leesbaar realisme met accenten op de juiste of net zo goed verrassende details waarbij zowel emotionele als actiegedreven scènes geloofwaardig overkomen. Een aardig bewijs is het snuitje van Jacqueline. We staan graag stil bij haar expressies en de maniertjes waarop ze die benadrukt. Check hoe ze haar lipjes tuit op pagina 45 en op dezelfde pagina blozend wegkijkt na het aanhoren van een complimentje, hoe ze fronsend omkijkt op pagina 38 bij naderend onheil of hoe ze spot met Jeremy in het vliegtuig op pagina 32 en 33. Lovely! "Ik voel me goed bij haar", mijmert Jeremy op pagina 36. Wel, wij als lezer ook. Geef Peynet een reeks als XIII of Largo Winch in handen en hij wordt een terecht geliefde bestsellertekenaar. Nu krijgt hij nog steeds de wat kleinere projecten toegestopt terwijl zijn vermogen al langer het stadium van toptekenaar heeft bereikt.
DAVID STEENHUYSE --- juni 2018