Piet Heyn 2
AFGEROND VERHAAL
Piet Heyn 2
KLIK
voor andere strips van
John Heijink
PIET HEYN 2
De Zilvervloot

John Heijink
Arboris | 48 p. | € 7,95 (SC) • € 17,95 (HC)
Script voor een gegarandeerde blockbuster
In dit tweede deel met geromantiseerde feiten uit Piet Heyns roemrijke carrière pakt John Heijink meteen uit met een aanval op zee, gevolgd door de bestorming van een Spaans-Portugees fort aan de kust van de Allerheiligenbaai in Brazilië waar de vice-admiraal herenigd wordt met zijn minnares Adriana. Het slechte nieuws voor het Spaanse hof betekent heuglijk nieuws voor de opstandige Nederlanders met wie de Spanjaarden de Tachtigjarige Oorlog voeren. Heyn krijgt een gouden medaille en het verzoek de befaamde Spaanse Zilvervloot te overvallen. Met die miljoenen aan geroofde kostbaarheden zou Nederland de oorlog verder kunnen bekostigen. Na de eerste aanval stuiten de Nederlanders op een lading slaven die Heyn vrijlaat (of eigenlijk achterlaat op een tropisch eiland). De zeeslag gaat daarna verder en Heyn komt tegenover de vreeswekkende admiraal Benavidez te staan. Hij heeft een troef achter de hand om Heyn schaakmat te zetten. Maar Piet Heyn is voor geen kleintje vervaard.

Wow, John Heijnink vliegt er meteen in en laat daarna niet meer los. Politiek, strategieën en overleg laat hij zoveel mogelijk achterwege om ten volle de actie uit te spelen. De intrige over de relatie met Adriana is daar wel het slachtoffer van, want dat staat te veel in de schaduw van Piet Heyns heldendaden. Voor de rest leest dit als het script voor een gegarandeerde blockbuster.

De auteur verbluft bovendien op bijna elke pagina met knappe decors, schepen en oorlogsgeweld die tot in de details zijn uitgewerkt. Ten minste al uit respect, met bewondering als bonus, sta je langer stil bij grotere overzichtsprenten om het tafereel voldoende gade te slaan. Knap. Hopelijk is een jaarlijks album mogelijk om uit te groeien tot een blijvertje.
DAVID STEENHUYSE --- augustus 2018
 

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: