Orakel 6
COMPLEET VERHAAL
Orakel 6
KLIK
voor andere strips van
Sylvain Cordurié
ORAKEL 6
De Getormenteerde

Stéphane Bervas + Sylvain Cordurié
Daedalus | 48 p. | € 17,95 (HC)
Like a rolling stone
Kennen jullie Sisyphos nog? Deze aalgladde koning van Korinthe slaagde er steeds weer in om de goden te slim af te zijn. Tot het godentribunaal hem op een dag toch bij de lurven wist te pakken en hem veroordeelde om tot het einde der tijden een rotsblok een steile helling op te rollen. Albert Camus, een van de godfathers van het existentialisme, gebruikte de figuur ooit om de zinloosheid van het bestaan te illustreren, maar liet toch nog een klein sprankeltje hoop bestaan. Die zingeving, daar moesten we namelijk zelf maar voor zorgen.

In deze De Getormenteerde, het zesde deel in de conceptreeks Orakel, weet Sisyphos uit de hel te ontsnappen, bevrijdt hij en passant de Titanen en maakt deze gezellige coalitie de Olympische goden serieus het leven zuur. De reeks van conceptdirecteur Jean-Luc Istin presenteert steeds weer een Griekse mythe met een serieuze hoek af: nooit minder dan boeiend en altijd met een flinke dosis entertainment. Het scenario is deze keer van oudgediende Sylvain Cordurié die een toegankelijk en no-nonsens verhaaltje presenteert. Een standaard stamboom van de Griekse godenwereld was niettemin geen overbodige luxe geweest. Die leest sowieso al als het verzamelde gerampetamp van zeventien seizoenen Thuis of Goede Tijden, Slechte Tijden en zou een aantal scenariowendingen mooi kunnen verduidelijken. Tekenaar Stéphane Bervas overtuigt vooral met zijn grellige creaturen die kind aan huis zijn in de Onderwereld.

Uitgeverij Daedalus heeft een tijdje gewacht om ook de tweede cyclus van deze Orakel te vertalen, maar het was het wachten weer waard. Of dit album voor de nodige zingeving zorgt in ons aards bestaan, laten we in het midden. Een fijn brokje vertier was het in elk geval wel! Op naar het volgende deel!
MARIO STABEL --- oktober 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: