De Oorlog van de Lulu's door de Ogen van Luigi 1
DEEL 1 VAN TWEELUIK
De Oorlog van de Lulu's door de Ogen van Luigi 1
KLIK
voor andere strips van
Damien Cuvillier


KLIK
voor andere strips van
Régis Hautière
DE OORLOG VAN DE LULU'S
DOOR DE OGEN VAN LUIGI 1: 1916

Damien Cuvillier + Régis Hautière
Casterman | 56 p. | € 9,95 (SC)
Allerminst een nutteloze aanvulling
In Kinderen van het Verzet ondernemen kinderen pogingen om de Duitsers te dwarsbomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het vijfdelige De Oorlog van de Lulu's blijven vier weeskinderen, wier voornaam met een L begint, achter de Duitse linies nadat oprukkende soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog hun vredige kwajongensbestaan danig komt verstoren. Beide reeksen zijn uitmuntende avonturenverhalen en behoren zelfs tot het beste dat momenteel voor jong en oud is bedoeld.

De Oorlog van de Lulu's is intussen uitgegeven als een softcoverintegrale van 280 pagina's zonder extra's en verdere franjes. Het verhaal en de tekeningen volstaan dan wel, denken we dan maar. Tussen deel 3 en 4 paste nog een verhaal over de lotgevallen van de Lulu's (met Lucy erbij) die naar Zwitserland willen reizen omdat de Duitsers naar daar Franse jongetjes wegsturen die te oud, te jong of arbeidsongeschikt zijn. Alleen nemen ze een verkeerde trein en belanden ze in Berlijn, in het holst van de leeuw. Daar moeten ze zich zéér gedeisd houden, maar ze lopen al meteen tegen het lijf van een Duitse zakkenroller. Samen gaan ze op de loop voor de Duitse politie. Een jeugdbende denkt dat de jongens door hun taaltje Zwitsers zijn. Door de nieuwe vriendschap vernemen de Lulu's hoe Berlijners net zo goed door de oorlog getroffen worden. Honger en andere ontberingen zijn dagelijkse kost en dat noopt velen tot minder burgerlijke daden. De problemen zijn daarmee nog niet afgelopen voor de Lulu's. Luigi vertelt deze episode aan een Franse journalist in Amiens. Damien Cuvillier (in plaats van Hardoc) en Régis Hautière maken er een knap verteld en getekend tweeluik van.

Cuvillier kennen we van het tweeluik Rode Schoenen en een bijdrage aan de kortverhalenbundel Moeder Oorlog - Kronieken die zich ook tijdens de wereldoorlogen afspelen. Zijn tekenstijl is nu wat karikaturaler en dat gaat 'm net zo goed af. Ook de inkleuring is fijn uitgewerkt. Hautière maakte er allerminst een nutteloze aanvulling van. Zijn gewaardeerde scenario is even meeslepend en verrassend opgebouwd als de hoofdreeks.

Nadat het slot van het tweeluik is verschenen, nodigt De Oorlog van de Lulu's uit tot een herlezing waarbij je het verhaal van Luigi er chronologisch tussen kan lezen. Nu nog wachten op dat slot. Hardoc en Hautière starten daarna met een nieuwe vijfdelige reeks over de verdere avonturen van de Lulu's na de oorlog. Het Franse ministerie voor onderwijs nam de reeks inmiddels op als een aan te bevelen stripreeks voor het onderwijs.
DAVID STEENHUYSE --- september 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: