De Onzichtbare Man 1
DEEL 1 VAN TWEELUIK
De Onzichtbare Man 1
KLIK
voor andere strips van
Dobbs
DE ONZICHTBARE MAN 1
Christophe Regnault + Dobbs naar de roman van H.G. Wells
Glénat (Collectie H.G. Wells) | 56 p. | € 16,95 (HC)
Spanning en humor gaan hand in hand
De Oorlog der Werelden, De Tijdmachine, Het Eiland van Dokter Moreau en De Onzichtbare Man zijn zowat de bekendste werken van de Britse sciencefictionschrijver Herbert George Wells. Alle vier verhalen werden herhaaldelijk gebruikt voor diverse adaptaties in de film- en tv-wereld. Ook in de stripwereld werden zijn werken af en toe omgetoverd in tekeningen. In de jaren 1980 maakte de erotische striptekenaar Milo Manara zijn eigen versie van De Onzichtbare Man. Dat tweedelig album werd eerder dit jaar uitgebracht in een integrale, eveneens bij Glénat.

Ook scenarist Dobbs en tekenaar Christophe Regnault vonden inspiratie in De Onzichtbare Man. Zij het dat hun versie dichter aanleunt bij het origineel. Hoe dicht kunnen we er niet bij vertellen want Wells mag dan wereldberoemd zijn, we vermoeden dat er bij de huidige Harry Potter-generatie weinig mensen zijn die de romans van de man gelezen hebben. Dobbs deed dat in ieder geval wel, want hij bewerkte de bovenvermelde romans voor een stripcollectie. In vertaling hebben we nog zijn interpretatie van Het Eiland van Dokter Moreau te goed.

In Iping arriveert een vreemde man bij het hotel van mevrouw Hall. De man is volledig ingepakt. Zijn gezicht is ingezwachteld en hij draag een soort duikersbril. Al vlug verspreiden zich heel wat roddels over de vreemde man. Is hij een seriemoordenaar? Of een anarchist die een bom aan het maken is? Als lezer krijg je er niet direct zicht op. Hoewel je, in tegenstelling tot de bewoners van Iping, wel weet dat de vreemdeling onzichtbaar is en daarom zichzelf helemaal inpakt. Dit zorgt voor vreemde toestanden in zowel het dorp als het hotel van mevrouw Hall. Spannende momenten krijgen hierbij een humoristische setting. Als lezer weet je precies wat er gebeurd en de reacties van de dorpelingen zorgen dan ook voor grappige toestanden. Zelfs als de onzichtbare man zijn geheim moet prijsgeven, blijven spanning en humor hand in hand gaan. De onzichtbare man moet vluchten en zoekt zijn heil bij een landloper om zijn verloren goed terug te recupereren.

Regnault brengt dit alles mooi in beeld met uitmuntend tekenwerk. De humor spreekt ook uit de tekeningen zodat dit eerste deel zeer aangenaam is om te lezen. Volgend kwartaal verschijnt het vervolg op dit verhaal en komen we te weten hoe het avontuur afloopt.
PETER ROTTHIER --- oktober 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: