De Onthoofde Arenden bundeling 13
De Onthoofde Arenden bundeling 13
KLIK
voor andere strips van
Michel Pierret
DE ONTHOOFDE ARENDEN bundeling 13
25. In Naam van de Koning - 26. Mijn Broer, de Lafaard

Michel Pierret
Daedalus | 96 p. | € 27,95 (HC)
Na 26 delen blijft het boeiend
In onze vorige bespreking maakten we al de vergelijking tussen De Onthoofde Arenden en Game of Thrones. Die vergelijking houdt ook in dit album stand. De veldslagen lijken alleen maar bloediger te worden, personages komen sneller aan hun einde dan dat ze worden opgevoerd en de manier waarom in het tweede deel een moeder en kind worden gedood met de uitspraak dat ze "in de hel mag gaan zogen" deed ons toch wat geschokt de bladzijde omslaan. Dat dit middeleeuwse ridderepos niet voor tere zieltjes is, wisten we al, maar dit keer is het nog harder dan gemiddeld.

De jaarlijkse bundeling bevat zoals altijd twee delen die uitgeverij Daedalus in de loop van het jaar als losse softcoverdelen uitgeeft. Het verhaal begint wanneer Sigwald meedoet aan een kruistocht in Tunesië. Een dodelijke darmziekte dunt de gelederen van het koninklijke leger harder uit dan de vijand dat kan doen. De geruchten dat de koning ook ziek is, worden steeds hardnekkiger en Sigwald ontmaskert een spion. Deze weet te ontsnappen en Sigwald moet voorkomen dat de tegenstander het slechte nieuws bereikt. Ondertussen moet zijn vader Hugo een grote financiële bijdrage doen om de kosten van de kruistocht mede te financieren. Geld dat hij niet heeft, maar Nolwenn is bereid haar juwelen te verkopen. De korte tocht naar kasteel Cuzion zit echter vol gevaren.

Het tweede verhaal begint in het jaar 1272 en Sigwald is berooid teruggekeerd van zijn kruistocht. Hij moet zijn eigen brood zien te verdienen en gaat daarom bij zijn zus Mahaut op bezoek. Haar verloofde heeft echter een minder goede carrière dan verwacht en ze heeft haar eigen toekomst bepaald. Op de achtergrond speelt het woelige politieke toneel van de Franse middeleeuwen een kleine rol. Maar tekenaar en schrijver Michel Pierret kiest slim het juiste moment om zijn stukken over het schaakbord te verplaatsen. Zijn verhalen zijn redelijk spannend en hij weet goed de ruwe middeleeuwse sfeer te scheppen in zijn tekeningen.

Over de kwaliteit van de inkleuring verschillen de meningen nogal. De kleuren zijn nogal fel en de gekozen combinatie is niet altijd even gelukkig. Maar laat je hier niet door afschrikken. Er zijn maar weinig reeksen die ons na 26 delen nog zo goed bevallen als deze Onthoofde Arenden.
DAI HEINEN --- december 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: