Een Nacht in Rome 3
DEEL 1 VAN TWEEMUIK
Een Nacht in Rome 3
KLIK
voor andere strips van
Jim
EEN NACHT IN ROME 3
Jim
Saga Uitgaven (Collctie Bamboe) | 104 p. | € 24,95 (HC), de SC met andere cover verschijnt in november
Over liefde, goesting en grijze haren
Hij was veertig. Zij was veertig. Twintig jaar geleden hadden ze samen iets. Op een zot moment spraken ze af om elkaar te terug zien op hun veertigste verjaardag. In Rome, natuurlijk. Ze namen hun liefdesbelofte op met een videocamera. Hun liefde bleef niet duren. Daarvoor waren ze te extreem verschillend. Op de vooravond van zijn veertigste verjaardag kreeg de gesettelde Raphaël een videocassette toegestuurd. Ze kwam van Marie. Hij laat alles vallen voor de nacht van zijn leven. Vandaag zijn beiden bijna vijftig. Ze hebben elkaar al tien jaar niet gezien. Maar de tijd heeft hen niet gespaard. Raphaël, wiens relatie enkele jaren geleden op de klippen is gelopen, is een wat cynische opportunist geworden die uiteindelijk zijn leven toch weer op de rails kreeg. Om zijn vijftigste verjaardag te vieren, is hij erin geslaagd al zijn vrienden uit te nodigen in een geweldige Romeinse stadsvilla voor een vette balkonfuif. Maar hun aanwezigheid is slechts een wild aperitief voor de komst van Marie. Ah, Marie. Hoe zou het met haar zijn? Hopelijk komt ze. Natuurlijk zal ze er zijn. Ze had het beloofd. De deurbel zoemt.

Eerlijk? Wij behoorden tot het soort lezers dat een vervolg op een van de meest romantische strips van de voorbije jaren niet zag zitten. Waarom moest Jim per se een vervolg breien aan de perfectie? Maar ja, de Fransman vond het verhaal van zijn iconisch koppel niet afgelopen en had vooral heel veel zin om ons nog eens te verrassen. Jim doet er dan ook alles aan om niet in herhaling te vallen. Hij wisselt van invalshoek, laat de karakters van zijn hoofdpersonages fors evolueren, relativeert het vorige verhaal,... maar hoe hard hij ook zijn best doet, de hoofdplot blijft hetzelfde. Doen ze het of doen ze het niet? Hierdoor is deze "tien jaar later"-cyclus voorlopig een alternatieve versie van het magische origineel. Erg is dat niet. Het hopeloze gevecht om het ouder worden te bestrijden met nostalgisch escapisme voeren we uiteindelijk toch allemaal eens. Bovendien hingen we door de gelaagde opbouw aan Jims lippen. En dan zijn er nog de uitstekende dialogen. De toon is wat harder, maar de warme sfeer werkt uitermate verslavend.

En dan is er nog Rome. Ah, Rome! Antieke ruïnes, barokke slaapkamers, zwoele emoties in het romantische licht van de ondergaande zon. Schaduwen omhullen de personages als warme dekens. Niemand hoeft Jim te leren hoe hij sensualiteit moet tekenen en verkopen. Zijn tekeningen onthullen een en al goesting. Minpuntje — of pluspunt als je wil — is dat de hoofdpersonages op een grijs plukje haar en één rimpeltje na nog steeds uit een doosje lijken te komen. Vooral Marie beweegt en kleedt zich als een twintigjarige hinde. We kunnen er wel mee leven.

Plots is het eerste deel van dit nieuwe tweeluik afgelopen. WTF?... Jim blijft het toch maar doen!
WOUTER PORTEMAN --- oktober 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: