De Minimensjes integraal 6
AFGERONDE VERHALEN
De Minimensjes integraal 6
KLIK
voor andere strips van
Pierre Seron


KLIK

voor andere strips van
Gos


KLIK

voor andere strips van
Walt


KLIK

voor andere strips van
Mittéï
DE MINIMENSJES integraal 6
1983-1985: 16. De Planeet Ranxerox - 17. Het Witte Gat - 18. De Pickpocket - 20. Ondergronds Offensief

Pierre Seron + Pierre Seron / Gos / Walt / Mittéï
Saga Uitgaven | 224 p. | € 34,95 (HC)
Experimentele periode
In de Franstalige versie van deze integrale reeks heeft Dupuis inmiddels de delen 1 tot 36 gebundeld. Er wachten nog acht delen op een integraal jasje. Zo ver zitten we in vertaling nog niet, maar Saga Uitgaven houdt er een respectabel tempo op na.

De periode 1983-1985 bundelt wellicht de meest experimentele periode van Pierre Seron, die de reeks naar zich toe wist te trekken als tekenaar én scenarist. De Planeet Ranxerox tekende hij op horizontaal formaat waardoor je het album een kwartslag moet draaien om het te kunnen lezen — wel lastig eigenlijk. Het komt hem goed uit om zijn verhaal te laten afspelen in de ruimte, met brede prenten vol ruimteschepen en sf-decors. De Vries reist naar de verre planeet Ranxerox, genoemd naar een bekend merk van fotokopiemachines, tevens de inspiratiebron voor dit gekke verhaal over een verborgen gehouden wereld van zwart-witkopieën van de bevolking op Ranxerox. Er worden ook kwaadaardige kopieën gemaakt van De Vries en zijn kompanen Grietje, het domme blondje, en Zondag, het zwarte personage met lippen die nu niet meer zouden kunnen, en dan kan hij de letter "r" nog niet uistpreken.

Grietje en Zondag vervangen De Vries' vrienden Appelaar en Strookers als sidekicks. In Het Witte Gat komen ze terug op aarde, maar dan wel in een alternatieve versie. De hele aardbol is een letterlijk witte wereld onder de plak van een dictator waar guerrillagroepen tegen strijden. Ze knallen eigenlijk voornamelijk schietende robots af. Hoe het werkelijk met die dictator zit, achterhaalt De Vries wel.

Een nog specialer verhaal is De Pickpocket, wellicht de eerste crossover tussen twee Europese stripreeksen op zo'n schaal. Seron dokterde samen met Gos en Walt een verhaal uit waarin de personages uit De Minimensjes en De Katamarom samenkomen om eerst afzonderlijk, dan samen een overlappend en gemeenschappelijk avontuur te beleven. Eigenlijk had deze integrale vervolledigd moeten zijn met dat Katamarom-album De Wraak van de Kromoks om bepaalde aanleidingen of gevolgen in de juiste context te kunnen lezen. Hoe dat indertijd werd aangepakt in het weekblad Robbedoes (met een verkeerde timing!) kan je in het achtergronddossier lezen, want daar dienen die extra katernen voor.

In dat dossier zal je dan ook kunnen lezen waarom Seron terug op scenario van Mittéï, de scenarist die De Minimensjes naar grotere hoogten tilde, maar rondjes begon te draaien, een avontuur van De Minimensjes moest tekenen. Het oorspronkelijke verhaal dateert van 1978 en Seron had het na een vijftiental getekende platen in zijn lade opgeborgen omdat hij het niet meer goed vond. Het is waar dat het sterk afwijkt van de grenzeloze fantasie die Seron in zijn eigen avonturen kon voorleggen. Het gangsterverhaaltje met een ontvoering, de Minimensjes die tegelijk de ene grote dwarsbomen als een andere helpen is nogal tam, klassiek en het spreekt weinig tot de verbeelding. Geen nood, het was de laatste bijdrage van Mittéï. De volgende integrale biedt weer de nodige verrassingen voor wie de reguliere albums niet kent of ze is vergeten. Er wordt onder meer gedold met klonen en Aurora en Ulysses duiken op. Dat zijn de twee centauren uit Serons andere reeks Aurora & Ulysses, Centauren... die trouwens ook een integrale uitvoering verdient.
DAVID STEENHUYSE --- november 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: