Merlijn - De Profeet 5
LAATSTE DEEL
Merlijn - De Profeet 5
KLIK
voor andere strips van
Bojan Vukic


KLIK
voor andere strips van
Jean-Luc Istin
MERLIJN - DE PROFEET 5
Het Pad van de Wijze

Bojan Vukic + Jean-Luc Istin
Silvester | 48 p. | € 16,95 (HC)
Bestaansrecht
So it has come to this... een epische oorlog tussen Uther en zijn grootste kwelduivel Vortigern, tevens de moordenaar van Uthers broer Constant. Ook Merlijn zag geen andere uitweg dan deze hoge prijs om de chaos te vermijden en om Uthers vertrouwen bij de andere koningen in stand te houden. Bovendien staat een titel als opperkoning op het spel en moeten er ook Saksen teruggedreven worden. Met het zwaard Excalibur in de vuist geklemd en hordes soldaten in zijn zog trekt Uther ten oorlog. Tegelijk vecht Merlijn een persoonlijk robbertje met Solenn uit, de raadsvrouw van Vortigern.

Eigenlijk weten we al hoe dit afloopt, want we kennen onze sages en legenden, maar de cyclus De Profeet is ook een sequel op de tiendelige reeks Merlijn. Toch biedt de aanpak van Jean-Luc Istin voldoende verrassingen binnen de verwachtingsvolle context: de kennismaking met Lancelot, de voorspelling van koning Arthurs komst en zijn geboorte, het planten van Excalibur in de steen, de onthulling van bepaalde familiebanden of minder fraaie kantjes van peronages die ons intussen aardig vertrouwd leken,... Ook Bojan Vukic kan een laatste keer excelleren met indrukwekkende dubbelpagina's en prenten waarbij je een momentje extra blijft hangen.

Deze cyclus heeft zijn bestaansrecht verworven binnen het universum van de vele, vele Arthur-, Merlijn- en Camelot-verhalen. Nu is het afwachten of Silvester doorgaat met de reeks Merlijn die in het Frans is uitgebreid naar dertien delen (and counting) waarvoor Éric Lambert, Istin (deel 11) en Nicolas Jarry (vanaf deel 12) de krachten bundelen. Merlijn - De Profeet past tussen deel 10 en 11 van Merlijn en is zelf al een vervolg op de cyclus Queeste naar het Zwaard.
DAVID STEENHUYSE --- augustus 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: