Marvels 1-2
DEEL 1 EN 2 VAN VIERDELIGE REEKS
Marvels 1-2
KLIK
voor andere strips van
Alex Ross


KLIK
voor andere strips van
Kurt Busiek
MARVELS 1-2
Alex Ross + Kurt Busiek
Dark Dragon Books | 64 p. | € 8,95 (SC)
Marvel is weer terug!
Superhelden in Nederlandse vertaling, het blijft een wat moeizame combinatie. Ruim twee decennia verschenen er honderden JuniorPress-uitgaven van onder andere Spider-Man en X-Mannen. Na het wegvallen van JuniorPress probeerdeZ-press het nog even, maar uiteindelijk viel het doek. Overigens schreef journalist Michael Minneboo nog een onderhoudend boek over het opgroeien met helden.

Enkele jaren geleden keerde het Marvel-universum terug in ons taalgebied onder de vleugels van Standaard Uitgeverij. De verkoopcijfers vielen tegen en de fans waren weer gedwongen om de comics in het Engels te lezen. Ondertussen werd in de bioscoop de ene na de andere Marvel-film uitgebracht en zelfs op Netflix kom je verschillende superhelden tegen. Medio dit jaar kwam het heugelijke nieuws dat uitgeverij Dark Dragon Books de uitgeefrechten van Marvel heeft bemachtigd. Zouden oude tijden weer gaan herleven?

Hun eerste uitgave was een tweeluik over Deadpool, niet bepaald onze meest favoriete superheld, maar gezien het feit dat op dat moment de film Deadpool 2 in de bioscoop liep wel een commercieel logische keuze van de uitgever. Nu liggen de volgende twee uitgaven in de stripwinkel: Marvels deel 1 en 2.

Hebben wij deze parels dan nooit eerder ontdekt? Nee, echt niet. JuniorPress gaf een hoop Marvel-strips uit waaronder het geweldige drieluik Infinity War, Infinity Crusade en Infinity Gauntlet. De meest recente Avengers-film is hierop gebaseerd. Maar het vierluik Marvels verschijnt nu pas voor het eerst in het Nederlands.

Dit keer staan niet de superhelden centraal, maar volgen we de carrière van de freelancefotograaf Phil Sheldon. Hij werkt voor verschillende kranten waaronder de Daily Bugle en de Daily Globe. Het eerste deel speelt zich af in 1939 en Phil is dan nog een jonge roekeloze fotograaf en een collega van de schrijvende J. Jonah Jameson (nog bekender om zijn snor en kapsel). De bevolking van New York leert de eerste superhelden kennen waaronder Namor (de submariner) en de eerste Human Torch.

Hoe reageren mensen op superhelden en wat betekenen zij voor de maatschappij? Vragen die superhelden zelf zich niet snel afvragen, maar schrijver Kurt Busiek kiest hiermee voor een zeer interessant uitgangspunt. We leren Phil Sheldon beter kenen en ook zijn privégevoelens worden uitgewerkt.

Het tweede deel speelt zich circa vijfentwintig jaar later af, Phil is getekend door zijn eerste ervaringen met Namor, maar koestert geen wrok tegen mensen met speciale gaven. Maar mutanten zoals de jonge X-Mannen worden toch anders bejegend dan een boegbeeld als Captain America.

Deze boeiende verhalen worden op een geweldige manier in beeld gebracht door Alex Ross. Zijn tekeningen zijn eerder schilderijen en je kan er niet vaak genoeg naar kijken.

Deel 3 en 4 van Marvels verschijnen nog dit jaar. De komst van de Silver Surfer en het epische gevecht tussen Spider-Man en de Green Goblin door de ogen van Phil Sheldon wachten nog op ons.

Deze Marvels is een zeer goede keuze van Dark Dragon Books en we kunnen nu al niet wachten op hun volgende uitgaven van het Marvel-universum.
DAI HEINEN --- september 2018