De Nieuwe Avonturen van Lucky Luke naar Morris 8
COMPLEET VERHAAL
De Nieuwe Avonturen van Lucky Luke naar Morris 8
KLIK
voor andere strips van
Achdé

KLIK

voor andere strips van
Jul
DE AVONTUREN VAN LUCKY LUKE NAAR MORRIS 8
Een Cowboy in Parijs

Achdé + Jul
Lucky Comics | 48 p. | € 7,50 (SC)
Nog niet uitgezongen
Zou Morris zich omdraaien in zijn graf als hij de laatste worp van zijn opvolgers doorneemt of zou hij plat liggen van het lachen? Het is een vraag die we zouden kunnen stellen nadat we dit achtste nieuwe avontuur van de eenzame cowboy achter de kiezen hebben.

Voor de zoveelste keer zijn Lucky Luke en zijn paard Jolly Jumper onderweg met de vier Daltons om ze voor de honderdduizendste keer achter slot en grendel te zetten. Onderweg redt Luke een Fransman uit de handen van de indianen. De man is op rondreis door de Verenigde Staten met een replica van de toorts van het Vrijheidsbeeld om fondsen te werven om het beeld afgewerkt te kunnen krijgen. Luke wordt gevraagd om de man te begeleiden en te beschermen, want dat is ook nodig. Een gewiekste gevangenisdirecteur wil het voor het beeld voorziene eiland inpalmen om er een moderne gevangenis op te trekken. Het gevolg is dat onze cowboy mee naar Parijs mag/moet om ook daar de afwerking van het beeld op te volgen en de snoodaards die dit willen beletten te dwarsbomen.

Op zich biedt dit album een leuk en interessant avontuur voor de rietjes zuigende prairiebewoner met een flinke scheut historische input waarbij diverse historische figuren worden opgevoerd. Blijkbaar was het ook een grote inspiratiebron voor scenarist Jul om heel wat kwinkslagen uit te delen. En daar zit nu net het probleem. Morris en zijn scenaristen doorspekten hun albums ook met een flinke portie grappen, maar in Een Cowboy in Parijs wordt daar toch iets te kwistig mee omgesprongen. Naar ons gevoel overheersen ze het geheel waardoor het verhaal te veel naar de achtergrond wordt gedrongen. Vermakelijk, dat wel, maar te veel is toch te veel. Hoewel we moeten toegeven dat een aantal uitgedeelde tikken kunnen tellen. Trump zou er in ieder geval niet mee lachen, net zoals onze cowboy die omwille van zijn kledij drie keer wordt beschouwd als een Belg. Dat laatste is misschien een perfect voorbeeld van de overdrijving. De eerste twee keer is het echt grappig, maar de derde keer komt die Belgenmop niet meer tot zijn recht.

Over het tekenwerk kunnen we heel kort zijn. Achdé zet de figuren van Morris neer naar het voorbeeld van de grootmeester. Op naar het volgende album, want Lucky Luke is nog lang niet uitgezongen.
PETER ROTTHIER --- december 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: