Lonesome 1
Lonesome 1
KLIK
voor andere strips van
Yves Swolfs
LONESOME 1
Het Spoor van de Predikant

Yves Swolfs
Le Lombard | 56 p. | € 7,95 (SC) • € 13,95 (HC)
Lonesome is the cowboy...
Hij is wat aangedikt, heeft een vollere baard en zijn terugkeer in de tijd heeft ervoor gezorgd dat hij zijn nieuwerwetse pistool heeft moeten inleveren voor een revolver. Dat zouden we schrijven nadat we een eerste slaperige blik hebben geworpen op de nieuwe Durango. Eens de slaap uit onze ogen gewreven, beseffen we ogenblikkelijk dat dit niet Durango is. Wie de man dan wel is, daar hebben we (voorlopig) het raden naar. We zouden hem "de man met de poncho" kunnen noemen, zelf al draagt hij er geen. Er zijn immers een aantal gelijkenissen te trekken.

Yves Swolfs mogen we toch stilaan als de Sergio Leone van de Belgische strip bestempelen, niet? Met veel aandacht voor setting stuurt hij "Poncho" (laten we het hoofdpersonage voor het gemak even zo dopen) langs alle genreclichés van de spaghettiwestern. Maar niet zonder meer... Het verhaalaanvangsjaar is 1861. De VS begint zich stilaan op te delen in noord en zuid. Een abolitionistiche prediker maakt daarvan gebruik om de meest gruwelijke wandaden te begaan. "Poncho" zit hem achterna met een wel heel bijzondere methode.

Is "Poncho" een wraakengel, of speelt er nog iets anders? Over het "waarom" en het "wat" zijn we dus nog niet helemaal zeker. Yves Swolfs presenteert andermaal vakkundig een eenzame ruiter met een wapen aan diens kogelriem, maar combineert dat met eerder ongewone elementen die nog elke richting uitkunnen. Grafisch kan je zeker zijn van de ingeslagen weg. Inhoudelijk durven we dan weer niet te voorspellen wat deze cowboy nog op zijn pad zal vinden...
DIEDERIK VAN DE VELDE --- mei 2018