Lodewijk XIV 1
DEEL 1 VAN TWEELUIK
Lodewijk XIV 1
KLIK
voor andere strips van
Jean-David Morvan
LODEWIJK XIV 1
Renato Guedes + Jean-David Morvan / Frédérique Voulyzé
Daedalus (Zij Schreven Geschiedenis) | 56 p. | €17,95 (HC), de SC verschijnt later
La BD, ce n'est pas pour moi
Zij Schreven Geschiedenis... We kennen het concept ondertussen: een tekenaar, stripauteur en historicus proberen op een begrijpelijke manier een bekend persoon in het zonnetje te zetten. Voor deze keer mag je dit zelfs redelijk letterlijk nemen. Nu is het immers Lodewijk XIV die aan de beurt is: een absoluut monarch die als Zonnekoning de geschiedenisboekjes inging en zijn paleis in Versailles met een overdosis spiegels liet verfraaien zodat hij zichzelf vanuit alle hoeken kon gadeslaan. Bescheidenheid lijkt een mooie deugd, maar niet voor een vorst die maar al te graag de grenzen van het geduld van zijn onderdanen opzoekt!

In dit eerste deel krijgen we vooral het begin van zijn actieve regeerperiode te zien. Lodewijk toont zich een sterk heerser die — ondanks zijn vele twijfels — een duidelijk doel voor ogen heeft: namelijk zijn macht uitbreiden en dit liefst ook buiten Frankrijk! Daarnaast lassen de auteurs regelmatig flashbacks in, zodat de lezer inzicht krijgt in zijn relaties met zijn moeder Anna van Oostenrijk en zijn voogd kardinaal Mazarin.

Een blik op de overzichtspagina van een gemiddelde online boekenzaak confronteert ons met heel wat biografieën van Lodewijk en we constateren dat de meeste auteurs wel enkele honderden pagina’s nodig hebben om een doorwrocht overzicht te kunnen geven van 's mans rijkgevulde leven. En zo zien we ook nu weer dat zelfs een gelouterd auteur als Jean-David Morvan (hier bijgestaan door Frédérique Voulyzé) zijn tanden stukbijt op de opdracht om een overvloed aan historische feiten in een vlot leesbaar stripalbum te gieten.

Tekenaar Renato Guedes was in het verleden nog actief voor Marvel en DC Comics en kan hier volledig loos gaan in zijn papieren interpretatie van het zeventiende-eeuwse kostuumdrama.

Iedereen die zich wil overleveren aan een laagdrempelige versie van het liederlijke leven van dé Louis Quatorze, verwijzen we graag door naar de tv-serie Versailles. Ook al draait die vooral rond de romantische intriges aan het koninklijk hof, ze slaagt er wel in om de nodige historische interesse op te wekken, iets waar deze Zij Schreven Geschiedenis jammer genoeg onvoldoende in slaagt.
MARIO STABEL --- november 2018