Lise op Monstereiland 2
COMPLEET VERHAAL
Lise op Monstereiland 2
KLIK
voor andere strips van
Kristof Berte


KLIK
voor andere strips van
Barcas
LIS EOP MONSTEREILAND 2
Het Levende Land

Kristof Berte + Barcas / Kristof Berte
Syndikaat | 48 p. | € 8,95 (SC)
Roze wolkjes
Waar is de kat? Lise haalt haar schouders op. Ze zal zo wel thuis komen, zegt ze aan haar mama. Maar Lise weet wel beter; haar kat zit nog bij de monsters onder haar bed. De bijdehante meid slaagt erin om de poort naar de monsterwereld te openen. Ze neemt een aanloop én springt. Haar lapjesdekenvalscherm gaat perfect open en langzaam zweeft ze naar beneden. Maar dat was buiten de Neurk gerekend. Deze meeuwachtige heeft het gemunt op lachende gezichten. De Krusty the Clown, het Watchmen-T-shirt en de Nirvana-smiley, die in de parachute verweven zitten, wekten haar razernij op. Het gevolg laat zich raden: de parachute begeeft het en Lise stort neer op Monstereiland. Gelukkig breekt een zandberg haar val. Wat een mens al niet over heeft voor zijn kat.

Ze is terug! Jawel, ze is terug! Lise op Monstereiland was een van die strips die bij lanceringsuitgeverij Strip2000 zaliger het mooie weer maakte. Van totaal onbekend werd het stripje een heus cultalbum dat vlotjes uitverkocht raakte. De reden van het succes was niet ver te zoeken: tekenaar Kristof Berte is een van de weinige talenten die volop kiest voor een commerciële stijl vol vrolijkheid én beweging, zonder enig compromis voor het handhaven van een zekere kwaliteit. De bijhorende pastelinkleuring krijgt zelfs de grootste zwartkijker van zijn donkere wolk. Tel daarbij nog een fijn kinderverhaaltje vol knipogen en je hebt een opgemerkt debuut.

Het tweede verhaal rond Lise, genoemd naar de dochter van tekenaar Berte, borduurt verder op dezelfde thematiek. De aan boord gehaalde scenarist Barcas voelt de reeks perfect aan en schenkt ons een puur kinderverhaal op de grens van het absurdisme, magische en heerlijke kinderlijke onbezonnenheid (trampoline!). Ook voor de meelezende ouders zit er voldoende Langteen en Schommelbuik, Stoppeltje, Angry Birds en Monsters Inc. in om te blijven boeien. Het is wel doodjammer dat de auteurs het verhaal niet lieten stoppen na de geweldige vondst van pagina 41. Wat erna komt, is een te drukke epiloog voor een volgend deeltje die de verhaalopbouw van dit album wat in de schaduw stelt. Zonde.

Voor de lancering van deel 2 werd het debuutalbum door Syndikaat heruitgegeven. Deze kreeg een nieuwe cover mee die op het eerste zicht sterk lijkt op die van Het Levende Land. Voor de fans is het dus even opletten. Voor de weinige anderen is dit een unieke kans om de reeks te leren kennen. Een mooier Sinterklaascadeau kunnen wij zelfs niet bedenken.
WOUTER PORTEMAN --- november 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: