Lester Cockney integraal 1-2
BUNDELINGEN VAN NEGENDELIGE REEKS
Lester Cockney integraal 1-2
KLIK
voor andere strips van
Franz Drappier
LESTER COCKNEY integraal 1-2
1. 1. De Dwazen van Kaboel - 2. En Altijd Kraakt de Sneeuw - 3. Een Hongaarse in Punjab - 4. Ik Wil Terug naar Pècs! - 5. De Koning van de Dalmatiërs
2. 6. De Gezworenen van de Donau - 7. De Kinderhandelaars - 8. Oregon Trail - 9. Op de Vuist

Franz Drappier
Saga Uitgaven | 256 p. (deel 1) • 216 p. (deel 2) | € 34,95 (HC)
Evolutie
Met de Ier Lester Cockney belandden we in het koloniale tijdperk onder het regime van koningin Victoria. Tijdens een caféruzie slaat Cockney een Britse officier neer die ongelukkig valt en sterft. Hij besluit te vluchten, maar wordt onderweg neergeslagen. Wanneer hij ontwaakt, bevindt hij zich op een schip van het Britse leger dat naar India vaart. Lester blijkt neergeslagen te zijn door een ronselaar van het leger. Gelukkig voor hem weet niemand op het schip dat hij in Londen gezocht wordt voor moord.

Dit is de aanzet voor negen albums doldwaze avonturen van de roodharige Ier die ontsproot uit de pen van Franz Drappier. De Belgische tekenaar/scenarist kon in deze eind jaren 1970 gestarte reeks zijn liefde voor paarden en Ierland kwijt. Zijn hoofdpersonage herbergt zeer veel van de man zelf zoals we kunnen lezen in het dossier waarmee de eerste integrale opent. Franz was een bezige bij die in zijn meer dan dertigjarige carrière aan heel wat reeksen (mee)werkte. Zijn naam vinden we terug bij bekende series als Jugurtha, Jerry Spring en De Tien Geboden. Het eveneens negendelige Lotusbloem nam ook een groot deel van Franz' carrière in beslag.

Zowel in de eerste als de tweede integrale schotelt Saga Uitgaven ons een dossier voor dat zich vooral richt op het personage Lester Cockney en de achtergrond van de verhalen die Franz rond hem heeft geweefd. Stukjes uit interviews en herinneringen van andere tekenaars en scenaristen worden gebruikt om de liefde van Franz voor paarden en vrouwen te benadrukken. De info is leerzaam en bevat heel wat weetjes over de figuur die Franz was. Jammer genoeg moest de stripwereld in 2003 afscheid van hem nemen.

De avonturen van Lester Cockney starten in India en Afghanistan waar de eerste twee verhalen, De Dwazen van Kaboel en En Altijd Kraakt de Sneeuw zich afspelen. We schrijven het midden van de negentiende eeuw en zowel in Afghanistan als in India is er heel veel tegenstand ten opzichte van de Britse bezetter. Cockney wordt toegevoegd aan het escorte van een dame die naar Kaboel wil om daar haar ouders te ontmoeten. Emma Pebbleton blijkt de zus te zijn van de officier die Lester heeft doodgeslagen in Londen. Wanneer Emma dat te weten komt, wordt het even heet onder de voeten van Lester, maar de noodzaak om elkaar te helpen tijdens hun tocht van India naar Afghanistan en terug zorgt ervoor dat ze elkaar appreciëren en naar elkaar toegroeien.

Het is dan ook niet moeilijk te geloven dat het derde verhaal, Een Hongaarse in Punjab, vertrekt met een brief van Emma waarin ze onze Ierse held, die geposteerd is bij een Indiase grenspost met Pakistan, vraagt om haar te helpen bij de zoektocht naar haar nicht, burggravin Ilona, die in Punjab in de klauwen van de Radjah van Chandigarh is terechtgekomen. In dat album ontmoet Lester twee vrouwen die in de volgende avonturen heel belangrijk zullen worden. Taranna helpt hem bij de bevrijding van Ilona en samen trekken ze in de avonturen die volgen van India via de Rode Zee en Egypte naar Europa waar ze uiteindelijk drie albums later terechtkomen in Hongarije, de thuishaven van Ilona. Ik Wil Terug naar Pècs!, De Koning van de Dalmatiërs en De Gezworenen van de Donau sluiten het eerste deel van de geschiedenis van Cockney en zijn twee vrouwen af. De Gezworenen van de Donau opent de tweede integrale.

Daarna is het meer dan vijf jaar stil rond de Ierse held. In 1993 duikt hij opnieuw op en komt de lezer wat meer te weten over zijn verleden. De Kinderhandelaars speelt zich grotendeels af in Spanje waar Cockney en zijn vriendinnen op zoek gaan naar de erfenis van Lester. Hier ontmoet onze held voor het eerst zijn vader. Na hun Spaanse avontuur trekt het gezelschap opnieuw naar India waar ze zich storten op de handel met China. Tot Cockney de vraag krijgt om een aantal stieren uit India te verschepen naar Amerika. Oregon Trail en Op de Vuist spelen zich af op de prairie waar achter elke hoek gevaar schuilt. Ilona is achtergebleven in India en weet dus niet dat haar vrienden bedreigt worden door indianen, farmers en ander gespuis dat de dienst uitmaakt tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Jammer genoeg zijn dit de laatste avonturen rond de Ierse avonturier Lester Cockney. Franz kon de verhalen nog voltooien voor ze twee jaar na zijn dood in hetzelfde jaar werden uitgebracht.

Wat bij Lester Cockney vooral opvalt, is de evolutie die de stripreeks heeft doorgemaakt in de meer dan twintig jaar die deze serie heeft gelopen. Langzaam maar zeker voegt Franz in zijn verhalen een vleugje brave erotiek toe. Daarnaast merken we ook op dat de inkleuring in de drie periodes dat de Cockney-albums verschenen steeds beter werd. De personages die Franz uitwerkte spreken voor zich. Aan de gezichten alleen al die hij uit zijn pen toverde, zag je als het ware al of een opduikend personage voor problemen ging zorgen of niet. In zijn scenario's zorgde Franz bovendien voor heel wat geschiedkundige momenten zonder drammerig te zijn. Franz verwerkte ze gewoon in het verhaal en Lester en zijn kompanen zijn als het ware 'deelnemende' toeschouwers in het geheel.

De dames die Franz aanvoert zijn sterke, zelfstandige vrouwen die weten wat ze willen. Bijna allemaal vallen ze voor de boerse, Ierse drinkebroer met het hart op de juiste plaats en die altijd de mensen wil helpen. De ietwat dubieuze relatie die Lester onderhoudt met Ilona en Taranna zorgt nooit voor problemen tussen de twee dames die meer dan eens Cockneys leven redden. Toch laat Franz geregeld een paar zwakkere momenten van de dames zien.

Een ander belangrijk punt is de humor die Franz verwerkt in de gesprekken tussen zijn personages. De manier waarop ze met elkaar communiceren bulkt van de steken onder water. Het is een stijl die hij af en toe een beetje overdrijft, maar die wel past bij de figuren die Franz heeft gecreëerd en de manier waarop hij zijn verhalen vertelt.

Voor wie vertrouwd is met Lester Cockney zijn deze twee integrales zeker een aanwinst in de collectie. Wie de reeks niet kent en de populaire stripreeksen uit de jaren 1980 kon appreciëren, kunnen we deze twee boekwerkjes alleen maar aanraden. De kenners krijgen naast de twee dossiers ook nog twee nooit eerder in album verschenen kortverhalen op hun boterham. Zowel Napathra van de Jungle als Arnold de Vechtersbaas spelen zich af tijdens de eerste cyclus Lester Cockney-verhalen.

Naast de negen gebundelde verhalen bestaat er nog een tweeluik over het wel en wee van de jongere Lester Cockney die toen nog door het leven ging als Mahony. Die twee werkjes, Irish Melody en Shamrock Song verschenen in 1994 en 1996 in de collectie Getekend van Le Lombard . Frans kreeg tijdens het maken van de eerste verhalen de behoefte om Lesters verleden uit te spitten en beschouwde het tweeluik zelf als een verhaal buiten de reeks. Niettemin zien we deze twee albums graag ook nog als een derde integrale verschijnen.
PETER ROTTHIER --- mei 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: