De Laatste Halte
COMPLEET VERHAAL
De Laatste Halte
 
DE LAATSTE HALTE
Sabrina Kooijmans
Hanabi Publishers | 48 p. | € 9,95 (SC)
Opvolging
De Laatste Halte is eigenlijk Sabrina Kooijmans' meesterproef van de AertEZ-hogeschool in Zwolle waar ze afstudeerde. Het was al eerder online te lezen. Op papier is het natuurlijk fijner om te lezen en zo heeft ze er financieel misschien ook nog wat aan.

Vanessa en Daniël, een dolverliefd stelletje, gaan op vakantie naar een hotel waar Daniël al eens is geweest. De ontvangst is hartelijk en op hun kamer gaan ze meteen van bil. Na hun vrijpartijtje wilen ze nog wat eten. Een angstaanjagend starende man is de enige andere gast in de eetzaal. Vanessa vindt het maar akelig en wil een luchtje scheppen op het strand met Daniël erbij. Vanaf dan gaat het van kwaad naar erger en gedraagt ook Daniël zich vreemd.

Het verhaal verloopt heel sterk, het is spannend en meeslepend, alleen het einde zonder verklaring is behoorlijk kut. Het hoort wel bij het soort finale twists in horrorfilms waar Kooijmans zich aan lijkt te spiegelen. Silent Hill wordt genoemd, al is er natuurlijk ook die hotelklassieker The Shining, maar schep nu geen torenhoge verwachtingen. In de eerste plaats lazen we een geslaagde vingeroefening voor een groter, belangrijker werk. Als ze volhoudt, zien we in haar opvolging voor of zelfs aansluiting bij de jonge generatie Vlamingen en Nederlanders die nu mooie en geweldig vertelde one-shots uitbrengen. Ze kan tekenen, ze kan inkleuren en ze kan vertellen. Er zijn nog wat expressieve maniertjes die minder thuishoren bij het realisme dat zij hanteert, maar dat is een kwestie van verder groeien.

Als we over enkele jaren de naam Sabrina Kooijmans zullen zien staan op een album dat bij recensenten en striplezers meedingt naar beste album van het jaar, dan zullen we dat toch aan dit debuut bij Hanabi Publishers, een imprint van Syndikaat, te danken hebben. Meelezende uitgeverijen met voldoende inzicht zullen haar wellicht nog afsnoepen van Hanabi.

Ook hier weer moeten we de opmerking geven dat dit geen manga is, zie ook Yurei. Eigenlijk is het een professioneler uitziende uitgave dan het soort bij elkaar gefotokopieerde smallpress waar amateurtekenaars vroeger hun talenten in probeerden te etaleren. Maar noem het dan geen manga.
DAVID STEENHUYSE --- juni 2018