Kinderland
COMPLEET VERHAAL
Kinderland
 
KINDERLAND
Een Jeugd in de Schaduw van de Muur

Mawil
Soul Food Comics | 296 p. | € 27,50 (HC)
Fragment
Net voordat het in het o zo belangrijke jaar 1989 almaar duidelijker wordt dat er drastische veranderingen op til zijn voor West- en Oost-Duitsland, beleeft het Oost-Berlijnse, brave jochie Mirco zijn eigen doorbraak. Op school is hij een voorbeeldige knul, een haantje de voorste en een kneus in sport. Zoals ook in het westen gebeurt, is hij een mikpunt van spot en pesterijen. Hij krijgt het aan de stok met oudere schooljongens. Als hij willens nillens op de speelplaats een van hen verslaat bij het tafeltennissen, is hij nog niet jarig, maar hij is zich wel bewust van zijn talent voor het spelletje. Gaandeweg sluit hij vriendschap met de grote, nieuwe schooljongen met wie hij een tafeltennisduo vormt. Info over zijn ouders stelt Mirco's ideeën over de (besloten) wereld om zich heen langzaam aan bij. Zijn intitiatief voor een tafeltenniskampioenschap gaat niet van een leien dakje, maar de belangen voor Mirco zijn groot. Het vallen van de Berlijnse Muur en de eerste stappen van zijn ouders in de Westerse wereld ervaart hij dan ook als een vervelende wending die zijn eigen opmars in de weg staat.

Net als Mirco groeide auteur Mawil op in Oost-Berlijn. Uit de eerste hand vertelt hij over hoe het er voor het vallen van de Berlijnse Muur aan toeging op en naast de speelplaats. Verwacht geen uitvoerig beeld zoals Marzena Sowa over haar Poolse jeugd in de reeks Marzi presenteert, maar veeleer een mooi vertelde, jeugdig intieme flard over muziek, meisjes, blootprentjes, een vervelend stijf piemeltje bij het plassen, angst voor ouderen, het dagelijkse schoolbestaan, pesten en verdomd veel tafeltennis. Mawil kiest voor humor en sportieve spanning — die hij vaak danig op de spits drijft met prenten vol vervormde ledematen in actie — in plaats van de evocatie van een belangrijk keerpunt in de wereldgeschiedenis.

Uiteindelijk zoef je sneller dan verwacht door dit dikke album. Enkele scènes zullen je wat langer bijblijven, niet in het minst de glasheldere, maar aan meerdere interpretaties onderhevige uitspraak op de laatste strippagina. Als introductie op het leven voor het vallen van de Muur is dit misschien maar een fragment, als introductie op het werk van Mawil kan dit tellen. Wij hebben een verlangen naar meer, wij willen terug de geschiedenis in aan de hand van Mawil.
DAVID STEENHUYSE --- oktober 2018