De Kiekeboes: Hoor Je het ook Eens van een Ander
KORTVERHALEN
De Kiekeboes: Hoor Je het ook Eens van een Ander
KLIK
voor andere strips van
Gerben Valkema


KLIK
voor andere strips van
Nix

KLIK

voor andere strips van
Frodo De Decker


KLIK
voor andere strips van
Kim Duchateau
DE KIEKEBOES
Hoor Je het ook Eens van een Ander

Gerben Valkema / Nix / Frodo De Decker / Kim Duchateau
Standaard Uitgeverij | 56 p. | € 6,99 (SC)
Mee profiteren van Merho's verjaardagscadeau
Elk jaar valt er wel iets te vieren rond De Kiekeboes of hun geestelijke vader. Dit jaar kan er dubbel gevierd worden. In februari verscheen deel 150 waarin Merho opnieuw een loopje nam met het stripmedium. In deze kortverhalenbundel Hoor Je het ook Eens van een Ander nemen andere tekenaars een loopje met Merho's papieren gezinnetje. Het album geldt als een verjaardagcasdeau, zeg maar hommage, aan de auteur die op 24 oktober 2018 zijn zeventigste verjaardag viert. Je zou het hem trouwens niet nageven. Het plezier om aan De Kiekeboes te werken, weliswaar herleid naar het draaglijker twee albums per jaar, houdt hem beslist jong en kwiek.

Vier tekenaars werden uitgenodigd om aan de slag te gaan met de Kiekeboes. Gerben Valkema — de Franquin van de Lage Landen — mocht al een Suske en Wiske-album tekenen en hij zal ooit nog wel iets internationalers betekenen, vermoeden we. In zijn verhaal Escape from El Catraz stuurt hij Marcel en zijn dochter Fanny (die Gerben een oubollige outfit geeft waardoor ze er onbedoeld veel ouder uitziet) naar een escape room van formaat waar het gevaar uit elke hoek opduikt. Voor verstokte Kiekeboes-lezers zal Gerbens aanpak even wennen zijn. Het is veel drukker en onrustiger dan ze gewoon zijn, maar de meester in de expressies en de bewegingen buit zijn professionaliteit ten volle uit om te kunnen overtuigen met onberispelijke tekeningen vol zwier die we niet vaak aantreffen in Vlaamse familiestrips. Toch weer een visitekaartje om u tegen te zeggen.

In de Rats is de bijdrage van Nix met Marcel die vergat wat hij de afgelopen 48 uur heeft gedaan. Héél wat, zo blijkt, want soldaten van de special forces vallen binnen om hem voor ondervraging mee te nemen. Geef Nix, die in de Standaard Uitgeverij-familie is opgenomen met De Buurtpolitie, de ruimte voor 48 pagina's en hij had dit kortverhaal moeiteloos kunnen uitwerken tot een volledig album. Dat is dikwijls het nadeel van kortverhalen: een goed idee dat verspild wordt aan iets wat ook als een volwaardig album had kunnen werken.

Geen moderne escape rooms en futuristische mind control-toestanden in Frodo De Deckers Dédé Kong, maar wel een 8-bitknipoog aar de eighties toen Donkey Kong furore maakte. Hoe die game past in een verhaal vol cameo's, knipoogjes naar en commentaren over het maken van spin-offs moet je beslist zelf ondergaan. Frodo zal wel de onbekendste tekenaar zijn die aan dit album deelneemt, maar hij benut zijn kans uitermate en met veel enthousiasme om van zijn bijdrage een uitnodiging te maken om zijn overige strips, Otto en De Ridder, te ontdekken. Hopelijk leidt dit naar grootsere dingen voor het nog behoorlijk jonge talent.

Kim Duchateau, de schepper van Fanny's wulpsere concurrent Esther Verkest, ontbindt in De Tegengestelden alle duivels, of toch tenminste de slechte ik van Merho in een krankzinnig verhaal waarin gemene versies van de Kiekeboes voorkomen. Ook Kim kreeg bij Standaard Uitgeverij al een open doekje met zijn Nero-verhaal De Zeven Vloeken. Alleen jammer dat Nero eigenlijk niet meer meetelt in het huidige striplandschap om de nodige potten te breken.

Het goede aan dit album is dat de auteurs duidelijk carte blanche kregen en zich allerminst hebben geforceerd om het subject van hun hommage te imiteren, laat staan zielloos na te apen. De verhalen zijn een De Kiekeboes door zoals bijvoorbeeld de collectie Robbedoes door, met eigen herkenbare accenten en een eigenhandige invulling van de personages en hun leefwereld, maar wel met respect voor het voorbeeld. Merho had zich geen beter verjaardagscadeau kunnen indenken, wedden we, en wij mogen mee profiteren.
DAVID STEENHUYSE --- oktober 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: