Jong Verzet 1
DEEL 1 VAN TWEELUIK
Jong Verzet 1
KLIK
voor andere strips van
Nicolas Otéro
JONG VERZET 1
Kunstroof!

Nicolas Otéro + Franck Dumanche
Dark Dragon Books | 56 p. | € 8,95 (SC)
Eerste stapjes
1940. Nazi-Duitsland vertrappelt op vele plaatsen in Europa de verdedigingslinies als waren het dorre takjes. Hier en daar levert dat splinters op, die de opmars zelden kunnen stoppen maar wel verdomd lastig maken. En soms doen de kleinste splinters nog het meeste pijn. Dat geeft vier jonge tieners moed. Zij willen de Duitsers hinderen waar ze maar kunnen. Door kunstschatten te beschermen bijvoorbeeld.

Reeksen vergelijken doen we liever niet te vaak. Het oog voor de intrinsieke kwaliteiten van een reeks durft wel eens onderdergesneeuwd te geraken door de aandacht voor de vergelijking. Zo doe je meestal een van de partijen oneer aan. Maar wie de uitgaven van de laatste maanden ook maar een beetje volgt, kan er niet omheen: wie moet er nog spontaan denken aan Kinderen in het Verzet? Kinderen die de bezetter dwarszitten, we lazen het eerder, maar blijven nieuwsgierig naar hoe het thema dit keer wordt aangepakt.

Het leven is aan de durvers. Scenarist Franck Dumanche is er zo eentje. Deze strip is zijn stripdebuut. De man is sinoloog en verliet dus meteen zijn comfortzone, want deze strip heeft in de verste verte geen link met dat vakgebied. We vinden het sterk dat hij erin slaagt de kinderlijke naïviteit zo nadrukkelijk in te bedden in zijn verhaal. Door dit zo sterk uit te beelden, maakt hij echter wel een keuze: volwassenen zullen zich minder terugvinden in dit verhaal. Bewuste keuze of onbedoeld gevolg, zolang de auteur zich hiervan bewust is, hoeft dit zeker geen nadeel te zijn. Dumanche heeft al enkele jeugdboeken op zijn actief en zal dus wel verhalend kunnen denken. Maar een stripscenario heeft één wezenlijk verschil met een boek: je kan niet alles uitschrijven, je lezer krijgt tekstueel minder info mee. Als er dan geen extra gelaagdheid in het storyboard zit, heb je mogelijk net te weinig kansen om je personages neer te zetten. Dat is hier helaas het geval. De karakterschets is toch wat dunnetjes. De kinderen dragen het verhaal wel, maar je leert ze nog te weinig kennen.

Zochten we een illustrator voor een jeugdboek, dan kwam Nicolas Otéro op ons kandidatenlijstje. Zijn naar de basis teruggevoerde stijl in afgeronde kaders is absoluut illustratief genoeg om de fantasie van kinderen te ondersteunen, en zijn inkleuring is helder en fris. Als dragende tekeningen voor een stripverhaal staan de afzonderlijke prenten wat ons betreft wat te veel op zichzelf, ze mochten meer in elkaar vloeien, wat meer onderlinge dynamiek tonen. Dat hij het binnen zijn eigen stijl ook anders kan, bewees hij al met AmeriKKKa.

De kinderen zetten hun eerste stapjes in het verzet, in de volgende episode zal iedere betrokkene beter weten wat hem/haar te wachten staat...
DIEDERIK VAN DE VELDE --- juli 2018