Jomme
COMPLEET VERHAAL
Jomme
KLIK
voor andere strips van
Griffo
JOMME
Jacht op een Voetbal

Griffo naar het verhaal van Jef Nys
Ballon Comics | 48 p. | € 7,95 (SC)
Back to the future
Toen we hoorden dat Griffo Jommekes Jacht op een Voetbal een make-over zou geven, maakte ons hartje niet direct een vreugdesprongetje. Het eerste album van ons strooien dakske heeft namelijk na meer dan zestig jaar een iconische status bereikt en meestal is het geen goed idee om aan een dergelijk monument te raken. Toen we dan een paar maanden geleden via via enkele proefplaten te zien kregen, was onze achtjarige ik niet onverdeeld gelukkig. Dàt was niet het Jommeke waarmee wij opgegroeid waren!

Dat we dus nogal sceptisch tegenover deze relance/reboot/actualisering stonden, is wellicht het understatement van het jaar. Griffo houdt zich weliswaar grotendeels aan de plot van het originele verhaal (een testament dat verborgen zit in een voetbal en zo de aanzet vormt voor heel wat misverstanden en achtervolgingen), maar weet door enkele uitgekiende kunstgrepen het verhaal netjes naar de eenentwintigste eeuw te katapulteren. We waren wel uitermate benieuwd hoe eeuwige Nemesis Anatool deze keer het gestolen testament in een voetbal zou weten te verstoppen. De laatste wereldbekerbal (de Adidas Telstar!) bestaat namelijk uit zes aan elkaar gelijmde vlakken, een groot verschil met de lederen vetervoetbal uit het oorspronkelijke verhaal van 1955! Nu, eenmaal de auteur dit euvel heeft opgelost, schiet het avontuur pas echt uit de startblokken. Terwijl in het originele verhaal vader Theofiel de voornaamste sidekick is, wordt Jomme nu omringd door een bende Lustige Kapoentjes die samen met hem het avontuur tot een goed einde brengen. Daarnaast introduceert hij twee aartsdomme agenten à la Jansen en Janssen die voor de nodige slapstick zorgen en zo de vele achtervolgingsscènes van de nodige ademruimte voorzien. Zo is dit een strip geworden die bijvoorbeeld ook in de Jump-reeks van Charel Cambré zou gepast hebben. Het nieuwe Jommeke doet ons qua kledingstijl trouwens ook wat aan de gerestylede Suske denken.

We zetten dus maar al te graag onze vooroordelen opzij en kunnen stellen dat dit een goede strip is geworden die het Jommeke-universum weer even onder onze aandacht heeft gebracht. Jef Nys zou content geweest zijn, echt content...
MARIO STABEL --- oktober 2018