Jeremiah 36
COMPLEET VERHAAL
Jeremiah 36
KLIK
voor andere strips van
Hermann
JEREMIAH 36
Shit, Verdomme!

Hermann
Dupuis | 48 p. | € 7,95 (SC) • € 15,95 (HC)
Waarom moet Hermann zich nog uitsloven?
Shit, verdomme! Welke recensent kijkt uit naar een nieuwe titel in deze reeks? Dat was ooit anders, toen werd op de redactie om elk album gevochten. Het trieste lot van veel grootheden die enkel door te sterven de pers nog halen. Gewenning is een bijtend zuur. Wie blijvend aandacht wil, moet keer op keer het warm water uitvinden of regelmatig genezen van een nare ziekte.

Shit, verdomme! De brommers van Jeremiah en Kurdy gaan in vlammen op en onze helden moeten lopen. Een officier van een plaatselijke militie herkent Kurdy. Die vermoordde lang geleden een dikke vrouw en ging er met de buit vandoor. Erachteraan, da's makkelijk, er is maar één rechte weg. Bijna hebben de agenten onze vrienden te pakken of er raast een orkaan voorbij. Jeremiah en Kurdy ontsnappen aan de dood, maar de officier overleeft de storm toevallig ook. Niet lang, even later krijgt hij alsnog een lading stenen op zijn donder. Omdat het beneden met die achtervolgers tamelijk onveilig is, besluiten Jeremiah en Kurdy op de rots een kijkje te nemen. Wellicht is de stenengooier hen beter gezind. Boven komen ze — wie had dat gedacht? — bij een rare familie terecht. Wat is het geheim van deze halve zolen?

Shit, verdomme! Hermann blijft een meester van het verkorten, toont vanuit bizarre hoeken lichamen in onmogelijke houdingen, maar hij heeft het opgegeven om naar de juiste bladindeling te zoeken en als iets verkeerd uitdraait, dan is dat maar zo. Als je op de sociale media de euforische reacties leest op wat would-betalenten daar zoal posten, kun je hem bezwaarlijk ongelijk geven. Waarom zou hij zich uitsloven als de meeste lezers niet schijnen te weten wanneer een tekening op alle gebied waardeloos is?

Shit, verdomme! Die post-apocalyptische wereld met het westernsausje ziet er bij Hermann toch heel gedateerd uit. Zou de architectuur echt niet verder dan de sixties geraakt zijn voor de boel de lucht inging? En wat voor vodden hebben de vrouwen aan hun lijf, om over hun kapsel te zwijgen. En die wansmakelijke kleuren...

Shit, verdomme! Welke goeie reden blijft er over om Shit, Verdomme! in huis te halen? Tegenwoordig is het bon ton om te zeggen dat je een album uit een langlopende reeks koopt om je verzameling compleet te houden, maar wees gerust, deze Jeremiah zorgt voor voldoende leesplezier. Het verhaal werd vakkundig opgebouwd en de receptuur werkt nog steeds. Vergelijk Jeremiah met een degelijke B-film en geniet zeker ook van de vertaling die er alles aan doet om de typische oneliners in het Nederlands te doen klinken zoals ze bedoeld waren. Bepaald geen sinecure.

Shit, verdomme! Er zijn auteurs die minder moeten doen om drie pagina's in een kwaliteitskrant te krijgen. Hermann, een kloeke tachtiger die zijn lezers blijft trakteren op klassieke avonturen, verdient aandacht en respect.
FLO VAN DIJCK --- oktober 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: